Päiväsakkoja laskettu liian suuriksi verottajan virheen takia yli puolen vuoden ajan – "Määrä epäselvä"

Oikeusministeriön mukaan päiväsakkoja on laskettu viime marraskuusta alkaen liian suuriksi, koska verohallinnon sakkolaskurissa on ollut virhe. Työttömyysvakuutusmaksuja ei ole vähennetty sakotettavan tuloista. Sakotettuja kehotetaan nyt odottamaan.

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan osa annetuista päiväsakkorangaistuksista on ollut liian suuria. Kun sakot määrätään, niin kokonaistuloista pitäisi vähentää muun muassa 1,5 prosentin työttömyysvakuutusmaksu.

Verohallinnon sakkolaskuri ei ole tätä tehnyt. Sakkolaskuria käyttävät muun muassa tuomioistuimet, syyttäjät ja poliisit.

Verottajan arvion mukaan  noin 2 000–4 500 euroa kuukaudessa palkkatuloa ansaitsevalle tämä voisi tarkoittaa, että yksi määrätty päiväsakko on ollut 1 euron suurempi kuin olisi pitänyt.

Virhe voi koskea päiväsakkorangaistuksia, jotka on määrätty 16.11.2020 klo 12 alkaen 18–65-vuotiaille henkilöille, joiden sakon määräämiseen perusteena käytettävät palkkatulot ovat olleet vähintään 2 000 euroa kuukaudessa.

Liikennevirhemaksuja ja rikesakkoja virhe ei koske.

– Siitä ei ole tietoa, montaako sakkoa tämä koskee, yksikönpäällikkö Jussi Matikkala oikeusministeriöstä sanoo.

"Odota"

Oikeusministeriön ja verottajan mukaan tilannetta selvitetään ja jatkotoimista tiedotetaan

Sakotetun henkilön ei tarvitse tässä vaiheessa ryhtyä toimenpiteisiin.

Verottajan mukaan tavoitteena on löytää menettelytapa, jolla virheet voitaisiin korjata ja liikaa maksetut osuudet palauttaa ilman, että sakot saaneen henkilön pitää itse olla aloitteellinen.

– Olemme pahoillamme puutteesta. Korjaamme sakkolaskuriin tietoja parhaillaan, ylitarkastaja Mika Luttinen Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.

Luttinen luonnehtii tapahtunutta "inhimilliseksi virheeksi".

Lue myös:

    Uusimmat