Painonvartijat tutkivat kesäherkkujen kaloripommit

Kuumassa grillissä tirisevä makkara on kesän odotetuimpia makunautintoja siinä missä uudet perunat ja mansikatkin. Tänäkin kesänä suomalaisten grilleissä käristetään makkaraa 14 miljoonan kilon verran eli jokainen ehtii kesän mittaan pistellä sitä poskeensa noin 2,8 kiloa. Makkaroista löytyy valinnanvaraa moneen makuun, joten vertaileminen kaupan makkara-altailla kannattaa. Uusia vähärasvaisia tuotteita on tullut lisää, ja moni suosittu makkara on saanut rinnalleen kevytversion. Tänä kesänä grilleihin on tarjolla myös kasvismakkaraa.

Kevyempiä kesäherkkuja kaipaavan kannattaa kiinnittää huomiota tarjolla olevien makkaroiden rasva- ja energiasisältöön. Painonvartijoiden tekemän selvityksen mukaan makkaroiden rasvapitoisuuksissa on huimia eroja, vaihtelua löytyy kolmesta prosentista aina yli 30 prosenttiin asti. Valmistajat ilmoittavat grillimakkaroiden pakkauksissa tuotteiden energiasisällön ja rasvapitoisuuden sataa grammaa tuotetta kohden, joten eri tuotteiden vertailu käy kohtalaisen kätevästi. Makkaran rasvapitoisuus on suuri, kun siinä on rasvaa kolmanneksen verran painosta eli noin 30 grammaa sataa grammaa kohti. Kevyemmistä vaihtoehdoista rasvaa löytyy kymmenen gramman molemmin puolin, ja kaikkein kevyimmissä makkaroissa rasvan määrä on nipistetty alle viiteen grammaan.

Kesän janojuomista kertyy helposti kaloreita

Kesällä janojuomat maistuvat, terassit täyttyvät, ja olutta ja siideriä kulkeutuu myös kesämökille saunajuomaksi ja grillihetkien kostukkeeksi. Jos juomia kuluu usein ja paljon, niiden mukana hörpitään huomaamatta myös runsaasti kaloreita. Mikäli kesä tuppaa yleensä tuomaan ylimääräisiä kiloja, kannattaa tarkkailla juoma-annosten lukumäärää ja vertailla juomien kaloripitoisuuksia, muistuttaa Painonvartijat.

Viinit, etenkin kuivat viinit ja kuohuviinit, ovat muita alkoholijuomia kevyempiä. Väkevät viinit, liköörit ja juomasekoitukset ovat runsaskalorisempia. Olut ja siideri ovat yleisesti ottaen vähäkalorisempia kuin raaka alkoholi, mutta siinä missä "paukkuna" kuluu neljä senttilitraa, olut- ja siideriannoksia voi huomaamatta mennä kymmenkertainen määrä.

Painonsa kanssa taiteilevan kannattaa suosia mietoja oluita, sillä mitä vähemmän oluessa on alkoholia, sitä vähemmän siinä on energiaa. Varsinaisia kevytversioita olutlaaduista ei löydy. Siiderin energiamäärään vaikuttaa alkoholipitoisuuden ohella myös sokerin määrä - mitä enemmän sokeria, sitä enemmän energiaa. Joitakin kevyt-siiderimerkkejä on saatavilla myös hanassa, joten terassilla kannattaa tiedustella tarjoilijalta kevyempiä vaihtoehtoja.

Painonvartijoiden oma vinkki raikkaaksi ja täysin kalorittomaksi kesän janojuomaksi on "Titanicin tuho" -grogi, joka koostuu grogilasiin annostelluista jääpaloista, sitruunaviipaleista ja jäävedestä.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat