Kananmunissa salmonellaa – voiko munan syödä keitettynä?
Kypsentäminen tuhoaa salmonellan, mutta salmonellaa mahdollisesti sisältäviä kananmunia ei silti suositella syötävän.
Sunnuntaina 25.8.2024 uutisoitiin Kieku Oy:n tuottajan munintakanalasta löydetystä salmonellabakteerista. Asiakkaita, joilla on kotonaan tiettyjen tuotetietojen mukaisia kananmunia, pyydetään hävittämään kyseiset kananmunat talousjätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan.
Salmonellalöydöksen takaisinveto koskee kananmunia, joiden kuoressa on kanalatunnus 2FI220479.
Kananmunan kypsennys tuhoaa salmonellan – älä silti syö
Ruokaviraston sivuilla kerrotaan salmonellan tuhoutuvan kananmunasta, mikäli sen keittää kovaksi tai paistaa kypsäksi.
Periaatteessa kananmuna on siis edelleen syötävissä, vaikka se sisältäisi salmonellabakteeria. Kieku Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehdon mukaan syömistä ei kuitenkaan voida suositella.
– Varmuuden vuoksi on suositeltava, että kananmunat hävitetään. Joku voi kuitenkin syödä puoliraakaa kananmunaa, eikä voida varmistaa, että kaikki kypsentävät munat täysin kypsiksi.
Tämän vuoksi turvallisinta on tehdä tuotteiden takaisinveto ja suositella kuluttajille kananmunien hävittämistä.
Suomessa hyvin vähän salmonellaa
Salmonellavalvonta on Lehdon mukaan Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa aivan omalla tasollaan. Salmonellaa vastaan voidaan rokottaa, mutta Suomessa rokotusohjelmaa ei ole käytössä.
– Meillä kaikki perustuu siihen, että tilalla toiminta on koko ajan laadukasta ja puhdasta. Salmonellaa tutkitaan 15 viikon välein tiloilla. Nyt salmonellaa löytyi tuottajan ottamassa omavalvontanäytteessä.
Lehto kertoo, että salmonellaa tutkitaan tiloilla niin sanotulla tossunäytteellä: tuottaja laittaa tossut jalkaan, kävelee ympäri kanalaa ja tossuihin tarttuva kananlanta tutkitaan.
Suomessa eläimissä ja niistä saatavissa elintarvikkeissa todetaan hyvin vähän salmonellaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen erinomainen salmonellatilanne on kansainvälisesti verrattuna hyvin poikkeuksellinen.
Katso myös: Uskomatonta! Näin kanamuna kannattaakin rikkoa
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Meksikolainen papukeitto
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella