Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kananmunissa salmonellaa – voiko munan syödä keitettynä?

Kypsentäminen tuhoaa salmonellan, mutta salmonellamunien syömistä ei suositella.
Kypsentäminen tuhoaa salmonellan, mutta salmonellamunien syömistä ei suositella.Shutterstock
Julkaistu 27.08.2024 10:38

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kypsentäminen tuhoaa salmonellan, mutta salmonellaa mahdollisesti sisältäviä kananmunia ei silti suositella syötävän. 

Sunnuntaina 25.8.2024 uutisoitiin Kieku Oy:n tuottajan munintakanalasta löydetystä salmonellabakteerista. Asiakkaita, joilla on kotonaan tiettyjen tuotetietojen mukaisia kananmunia, pyydetään hävittämään kyseiset kananmunat talousjätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan.

Salmonellalöydöksen takaisinveto koskee kananmunia, joiden kuoressa on kanalatunnus 2FI220479.

Lue myös: Suuresta munintakanalasta löydetty salmonellaa – hävitä tuotteet

Kananmunan kypsennys tuhoaa salmonellan – älä silti syö

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan salmonellan tuhoutuvan kananmunasta, mikäli sen keittää kovaksi tai paistaa kypsäksi. 

Periaatteessa kananmuna on siis edelleen syötävissä, vaikka se sisältäisi salmonellabakteeria. Kieku Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehdon mukaan syömistä ei kuitenkaan voida suositella.

– Varmuuden vuoksi on suositeltava, että kananmunat hävitetään. Joku voi kuitenkin syödä puoliraakaa kananmunaa, eikä voida varmistaa, että kaikki kypsentävät munat täysin kypsiksi.

Tämän vuoksi turvallisinta on tehdä tuotteiden takaisinveto ja suositella kuluttajille kananmunien hävittämistä. 

Lue myös: Tiesitkö? Numerosarja kananmunan kuoressa paljastaa tärkeää tietoa

Suomessa hyvin vähän salmonellaa

Salmonellavalvonta on Lehdon mukaan Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa aivan omalla tasollaan. Salmonellaa vastaan voidaan rokottaa, mutta Suomessa rokotusohjelmaa ei ole käytössä.

– Meillä kaikki perustuu siihen, että tilalla toiminta on koko ajan laadukasta ja puhdasta. Salmonellaa tutkitaan 15 viikon välein tiloilla. Nyt salmonellaa löytyi tuottajan ottamassa omavalvontanäytteessä.

Lehto kertoo, että salmonellaa tutkitaan tiloilla niin sanotulla tossunäytteellä: tuottaja laittaa tossut jalkaan, kävelee ympäri kanalaa ja tossuihin tarttuva kananlanta tutkitaan.

Suomessa eläimissä ja niistä saatavissa elintarvikkeissa todetaan hyvin vähän salmonellaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen erinomainen salmonellatilanne on kansainvälisesti verrattuna hyvin poikkeuksellinen.

Lue myös: Vapaan kanan munia, ulkokananmunia vai luomua? Tässä kananmunien todelliset erot

Katso myös: Uskomatonta! Näin kanamuna kannattaakin rikkoa

0:46Uskomatonta! Kananmunat kannattaakin rikkoa näinKatso videolta munaniksi!

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Vain Ruotsissa pestään munat – vaikuttaa kananmunien säilyvyyteenTiesitkö? Numerosarja kananmunan kuoressa paljastaa tärkeää tietoaSuuresta munintakanalasta löydetty salmonellaa – hävitä tuotteetKananmunista löytyi suolinkaisia – pitääkö olla huolissaan?Voiko raa'asta broilerinlihasta oikeasti saada helposti salmonellan? Asiantuntija kertoo, miten ja mistä pahamaineinen suolistobakteeri tarttuuSuomessa voi syödä jopa raakana: Kananmunien kulutus on korkeimmillaan
KananmunaSalmonellaRuokaTakaisinvedotMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin

  • 20.5.17:01
    Ruoanlaitto

    Ravintolakokkien kikka parhaaseen munakokkeliin – oletko testannut?