Päihitä kaamosväsymys kirkasvalolla ja hemmottelulla

Lähes puolet suomalaisista kärsii kaamosväsymyksestä. Pimeä vuodenaika antaa aihetta valohoitoon, mutta itsestään voi huolehtia myös hemmottelulla.

Kaamosväsymyksen oireita ovat väsymyksen lisäksi kasvanut ruokahalu ja alakuloisuus. Harvoilla kaamosväsymys etenee jopa masennuksen asteelle.

Valaise

Sängystä nouseminen tuntuu mahdottomalta, kun valosta ei ole tietoakaan. Sarastusvalo voi helpottaa heräämistä vaikeina aamuina ja kirkasvalolamppu on tehokkain keino väsymyksen hoitoon. Kirkasvalolamppuun satsaaminen kannattaa ja se on myös hyvä joululahja.

Lepää

Kun sinua väsyttää, nuku. Unen tarve on yksilöllinen, mutta se usein kasvaa pimeänä aikana. Älä siis turhaan pysyttele valveilla niin kauan kuin normaalisti, vaan painu pehkuihin, kun silmäsi alkavat lupsua kiinni.

Syö marjoja

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa myös kaamosväsymyksen päihittämisessä. Nyt on aika kaivaa kesällä pakastetut marjat esiin, sillä ne ovat mahtavia vitamiinipommeja, joilla on tutkitusti hyviä terveysvaikutuksia. Kotimaiset juurekset elävät kukoistuskauttaan syksyllä.

Asennoidu oikein

Ulkona ehkä näyttää kurjalta, kun päivät ovat harmaita ja yöt tuntuvat jatkuvan ikuisesti. Toisaalta pimeä aika on luo hyvät puitteet tunnelmoinnille. Sytytä kynttilöitä ja nauti kotoisesta tunnelmasta. Kaamosaika menee kuitenkin ohi ennemmin kuin muistatkaan. Kohta päivänvalon määrä alkaa taas lisääntyä! Myös lumen peittämä maa voi tuoda helpotusta, sillä kaunis lumipeite heijastaa valoa ja piristää mieltä.

Hemmottele itseäsi

Nyt on oikea aika piiloutua vällyjen alle hyvän kirjan ja teekupposen kanssa. Herkuttelu ei helpota kaamosoireita, mutta se voi piristää mieltä. Palkitse itsesi herkullisella leivoksella, jäätelöannoksella tai suklaalla ja nautiskele pitkästä kuumasta kylvystä tai suihkusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat