Pääministeri Marin uumoilee Ylen A-studiossa: Uudenmaan maakuntaraja avataan suunnitellusti reilun viikon kuluttua

5:28
Hus ehdottaa lisärajoituksia Uudellemaalle – tätä se tarkottaisi käytännössä.

Pääministeri Sanna Marin uskoo, että Uudenmaan raja avataan suunnitellusti 19. huhtikuuta. Hän kommentoi asiaa Ylen A-studio-ohjelmassa.

Uudenmaan maakuntaraja suljettiin vajaa kaksi viikkoa sitten. Tämän jälkeen Uudenmaan rajan yli ei ole saanut mennä ilman perusteltua syytä. 

Rajoitustoimenpide oli hallituksen tapa hillitä koronavirusepidemian leviämistä, sillä suurin osa Suomen koronavirustapauksista on todettu nimenomaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. 

Hallitus linjasi, että Uudenmaan maakuntaraja pysyy suljettuna 19. huhtikuuta saakka. Pääministeri Sanna Marin uskoo siihen, että raja aukaistaan suunnitellusti. 

– Tautitilanne maan eri osissa tasaantuu sillä tavalla, että tälle rajoitustoimenpiteelle ei uskoakseni ole jatkoa, Marin pohtii. 

Rajoitustoimet vaativat painavia perusteluita

Pääministeri kuitenkin sanoo, että hallitus tarkastelee tilanteen kehittymistä herkeämättä, ja tekee jatkuvaa arviota siitä, onko rajoitustoimenpiteitä on syytä jatkaa. 

Hän myös muistuttaa, että rajoitustoimenpiteet ovat olleet raskas toimi, joka on otettu käyttöön perustelluista syistä. 

– Valmiuslaki edellyttää, että vain välttämättömistä syistä näin kovia rajoituksia voidaan tehdä. Heti, kun tätä välttämättömyyden vaadetta ei enää ole, nämä rajoitukset on purettava, Marin muotoilee. 

Rajoituksista on päästä pois

Suomi on elänyt jo kotvan aikaa poikkeusoloissa. Ihmisten liikkumista on rajoitettu Uudenmaan lisäksi kaikkialla Suomessa. Esimerkiksi koulut, museot ja erilaiset kerhotilat pysyvät suljettuina 13. toukokuuta saakka.

Tämän lisäksi isot tapahtumat ovat kiellettyjä toukokuun loppuun saakka, ja ravintoloissa, kuppiloissa ja kahviloissa voi nauttia ruokaa ja juomaa paikan päällä vasta 31.5. jälkeen – jos kaikki siis menee kuten on alustavasti suunniteltu.

Yleinen ohjeistus on, että ylimääräisiä ihmiskontakteja tulisi välttää, ja siksi kaikki hallitus on myös kehottanut kaikki suomalaisia siirtymään etätöihin, mikäli se vain on mahdollista. 

Talouden asiantuntijoiden mukaan Suomen talouteen saadaankin hyviä uutisia viimeistään kesällä rajoitustoimenpiteiden rauettua. Voit lukea lisää aiheesta täältä.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja