Sanna Marin eri linjoilla Husin kanssa rajoitusten tiukentamisesta: "Hallitus ei voi mielivaltaisesti asettaa minkälaisia rajoituksia tahansa"

4:34
Miten pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi sitä, miksi testausta lisättiin nyt radikaalimmin? Katso videolta!

Pääministeri Marin muistuttaa, ettei poikkeusolot täytä valmiuslainsäädännön edellytyksiä koronavirusepidemian tasaannuttua Suomessa. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja ehdottaa, että Uudenmaan rajoituksia tiukennettaisiin entisestään muutamaksi viikoksi vielä nykyisten rajoitusten lisäksi.

Asiantuntijan mukaan tiukemmat rajoitukset saisivat potilasmäärät laskuun ja mahdollistaisivat nykyistenkin rajoitusten purkamisen merkittävästi nopeammin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei kuitenkaan tämänhetkisten tietojen valossa ole Husin asiantuntijoiden kanssa samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että Suomessa on jo nyt ryhdytty rajuihin toimenpiteisiin, joilla suomalaisten perusoikeuksiin on puututtu.

– Pitää myös ymmärtää se, että valmiuslainsäädännön käyttö on monen lukon takana – esimerkiksi nämä Uudenmaan liikkumisrajoitukset, jotka ovat voimassa 19.4. asti. Tällaisia rajoituksia ei kovin kevyellä menettelyllä tehdä, Marin huomauttaa Kymmenen uutisissa.

Marin tiukkasanaisena Uudenmaan liikkumisrajoitusten purkamisesta

Marin kertoi aiemmin tänään Ylen haastattelussa, että Uudenmaan maakuntarajat tullaan purkamaan mitä luultavimmin silloin, kun se on alustavasti suunnitellutkin – siis ensi viikon sunnuntaina. 

Marin muistuttaa, että valmiuslain edellytyksenä on se, että rajut toimet ovat välttämättömiä. Kun koronavirusepidemia laantuu, samalla myös välttämättömyyden vaade poistuu.

– Ei Suomen valmiuslainsäädäntö ja lainsäädäntö toimi sillä tavalla, että hallitus mielivaltaisesti voisi asettaa minkälaisia rajoituksia tahansa ihmisten perusoikeuksiin – toimien pitää olla välttämättömiä. 

– Tietenkään me emme ole ennustajia – toimimme epävarmuudessa. Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että kun Uudellamaalla ja muualla maassa tautitilanne tasoittuu, niin 19.4. Uudenmaan liikkumisrajoitus on meidän lainsäädäntömme mukaan purettava, Marin täsmentää. 

Koska muista rajoitteista päästään eroon?

Marin huomauttaa, että vaikka Uudenmaan maakuntaraja aukaistaan ensi viikolla, Suomessa on edelleen voimassa useita rajoitustoimenpiteitä. 

– Meillä ei ole lähiopetusta, julkiset tilat ovat käytännössä suljettuina virastoja lukuun ottamatta, meillä on 10 hengen kokoontumisrajoitukset – ja tämä on ehdottomasti sellainen, mitä voidaan tarkastella, voidaanko sitä kiristää. 

Esimerkiksi koulut, museot ja erilaiset kerhotilat pysyvät suljettuina 13. toukokuuta saakka. Tämän lisäksi isot tapahtumat ovat kiellettyjä toukokuun loppuun saakka, ja ravintoloissa, kuppiloissa ja kahviloissa voi nauttia ruokaa ja juomaa paikan päällä vasta 31.5. jälkeen – jos kaikki siis menee kuten on alustavasti suunniteltu.

Marinin mukaan hallitus kuuntelee terveydenhuollon ammattilaisia ja asiantuntijoita, ja saadun datan perusteella pohditaan, mistä rajoitustoimista voidaan luopua. 

– Minä en henkilökohtaisesti priorisoi mitään, sillä en minä henkilökohtaisiin tuntemuksiin näitä toimenpiteitä perusta – seuraamme tarkasti niitä mittareita, joiden kautta myös rajoitusten purkuun päästään.

Lue myös nämä artikkelit: 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja