Presidentti Niinistö haluaa viheltää riitelyn poikki: "Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen"

2:23
Video: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili MTV Uutisten Uutisextrassa viime viikolla. Katso erikoishaastattelu!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa tiedotteessaan yhteistyön merkitystä suojavarusteiden hankinnassa. Käytännössä kyse on kannanotosta hallituksen ja esimerkiksi kuntien sanasotaan.

Hengityssuojaimien ja muiden suojavarusteiden määrä on kuumentanut viime päivinä tunteita.

Esimerkiksi kuuden suurimman kaupungin johtajat sanoivat eilen tilanteen olevan suojainten osalta jo kriittinen. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen puhui MTV Uutisille "huutavasta pulasta".

Pääministeri Sanna Marin (sd.) latasi vastapalloon tänään Facebook-päivityksessään: osa kunnista ja sairaanhoitopiireistä ei ole Marinin mukaan varautunut epidemiaan asianmukaisesti.

– Osa kunnista ja muista toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa, Marin tylytti.

Nyt presidentti Niinistö ottaa kiistelyyn kantaa tiedotteella.

– Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen, Niinistö sanoo tiedotteessa.

– Ensiksi tulee löytää kaikkien toimijoiden yhteinen käsitys siitä, mitä ja paljonko suojavälineitä tarvitaan. Tavaran hankinnassa tarvitaan kaikki osaaminen ja suhteet – myös yksityisen sektorin Kiina-tuntemus on tarpeen – jotta onnistutaan.

"Tässä suhteessa teen parhaani"

Pääministeri Marin kertoi tänään hallituksen pyytäneen ja saaneen presidentti Niinistöltä apua suojavarustehankintoihin ulkomailta.

Marin kertoi presidentin edistäneen diplomaattisten suhteidensa avulla sitä, että tavarat saataisiin liikkumaan sieltä, mistä tilauksia on tehty.

– Käytännössä näyttää, että Kiinassa suojavälineiden kauppa toimii pelkästään markkinaehtoisesti. Tasavallan presidentin rooli on yleisellä tasolla luoda edellytyksiä sille, että suomalaiset voivat toimia tuloksellisesti. Tässä suhteessa teen parhaani, Niinistö toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja