Suomalaisten loppukesän lomat peruttu? Jos Suomi saadaan auki kesällä, edessä ei ole juhlaa vaan kovaa työtä: "Silloin alkaa uudelleenrakennus, ei voida mennä lomalle"

Minkälaista talousnäkymää uskalletaan odottaa ensi kesänä koronaviruksen jyllätessä – Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä:"Uskon, että kesällä nähdään jo parempia uutisia" 9:38

Suomen Pankki arvioi eilen, että Suomen bkt tippuu tänä vuonna 5–13 prosenttia riippuen siitä, milloin massiivisia rajoituksia päästään purkamaan. Asiantuntijoiden mukaan rajoituksien purkaminen voi hyvinkin tapahtua ennen kesää. 

Video: Saako suomalaiset sanoa hyvästit kesälomilleen? Keltä määräys tulee – hallitukselta vai työnantajalta? Katso yllä oleva video, niin tiedät!

Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilän mukaan rajoitusten purkamisen ajankohdan ennustaminen on vaikeaa, mutta hän uskoo, että Suomen jaloilleen nousu alkaa kesällä. 

– Kun katson maailmantaloutta, lähtökohtani on se, että kesällä nähdään jo parempia uutisia ja että kasvu lähtee liikkeelle jo kesällä. Kuinka voimakasta se on, ja millä sektoreilla – sitä ei vielä tiedetä, Penttilä arvioi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Penttilän mukaan jokaisen yrityksen ja organisaation on hyvä varautumissuunnitelmien lisäksi varautua siihen, että pahimman koronavirusepidemiavaiheen ja rajoitusten purkamisen jälkeen kasvu voi olla nopea. 

– Siihen voi tulla hyppyjä ja yllätyksiä, mutta ei kannata tuudittautua siihen, että mennään tasaisesti alakuloisesti vuoden loppuun saakka. 

Suomalaisten kesälomat mahdollisesti peruttu

Moni suomalainen viettää ansaittua kesälomaa kesäkuukausina. Siinä, missä koronavirus on onnistunut muuttamaan suomalaisen tavallisen arjen hurjalla tavalla, sen vaikutukset näkyvät myös kesällä. Penttilän mukaan kesälomien tavanomainen ajankohta ja rajoitusten purkamisen jälkeinen elämä eivät istu lainkaan yhteen. 

– Silloin alkaa uudelleenrakennus, silloin ei voida mennä lomalle, Penttilä toteaa. 

Tiesitkö?

Maaliskuun 17. päivänä kirjatussa valmiuslaissa kerrotaan, että vuosilomiin liittyvää lainsäädäntöä voidaan soveltaa etenkin kriittisillä aloilla, jotka pitävät osaltaan huolen siitä, että Suomen yhteiskunnan rattaat pyörivät.

Penttilä huomauttaa, että Suomen on lähdettävä ripeästi liikkeelle, jotta Suomen talous saadaan tolpilleen. Vaikka tällä hetkellä ihmisten terveys onkin tärkeämpi kuin taloudellinen kasvu, Penttilän mukaan on käytettävä hyödyksi ne tilanteet, joissa on mahdollisuus lähteä käynnistämään koneistoja uudelleen. 

– Kun kuultiin nuo Suomen Pankin luvut, lähtökohtana tietysti on, että joka tapauksessa tämä vuosi mennään negatiivisilla luvuilla, vaikka kasvu lähtisikin käyntiin. Meidän on lähdettävä liikkeelle – ja kovaa.

Niin ikään Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen on myös sitä mieltä, että suomalaisten kesälomien suhteen on joustettava: 

– On selvää, että jos talous lähtee muualla vetämään ja me olemme siinä vaiheessa lomalla, ei se tietenkään kansantalouden kannalta hyvä asia ole, Pakarinen muotoilee.

1990-luvun lamasta otettava opikseen: Nyt on Suomen näytön paikka

Penttilä muistuttaa, että 1990-luvun laman jälkeen meni noin 10 vuotta ennen kuin Suomen talous pääsi tolpilleen. Hänen mukaansa samankaltaiseen skenaarioon ei ole varaa.

Tämä saattaa valitettavasti näkyä siten, etteivät suomalaiset välttämättä voi nauttia kesälomastaan heinä-elokuussa. 

– Kyllä varmasti jokainen pääsee nauttimaan kesästä, mutta lähdetään siitä, että jos kasvu alkaa, olemme silloin töissä, Penttilä sanoo. 

Penttilän mukaan nyt on Suomen näytön hetki. 

– Meillä on ollut hieno terveydenhuoltojärjestelmä, nyt näytetään, että meillä on hienot yritykset, jotka nostavat Suomen, Penttilä päättää.

Lue myös nämä koronaviruksen leviämiseen ja sen vaikutuksiin liittyvät, kaikenkattavat seuranta-artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat