Pääkaupunkiseudun päiväkodit lakkoon

Helmikuun alun jättilakot: näin lakkoillaan 1:39
Varhaiskasvatuksen lakko on uusin lisäys kuunvaihteen lakkoihin. Tällaisia lakkoja tiedettiin jo eilen olevan luvassa.

Pääkaupunkiseudun päiväkodit menevät lakkoon kuun vaihteessa.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy kertoo järjestävänsä kahden vuorokauden lakon pääkaupunkiseudun varhaiskasvatukseen.

Poliittisella lakolla vastustetaan hallituksen vientivetoista työmarkkinamallia, joka on lainvalmistelussa. Työnseisaus koskee kaikkia varhaiskasvatuksen yksiköitä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Se alkaa keskiviikkona 31. tammikuuta kello 6 ja päättyy torstaina 1. helmikuuta kello 21. Viranhaltijat on rajattu työtaistelun ulkopuolelle.

– Vientivetoinen palkkamalli ja sovittelijan toiminnan rajoitus kirjattuna lakiin jättää hoitajat ikuiseen palkkakuoppaan. Meille ei kerta kaikkiaan käy, että miesvaltaiset vientialat sanelevat jatkossa hoitajien palkankorotusten tason ja palkkatasa-arvon tavoite haudataan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen järjestön tiedotteessa.

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer kertoo, että se julistaa samalle ajanjaksolle lakon pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksen työpaikoille vastustaakseen hallituksen suunnitelmia. 

Poliittinen lakko ei koske viranhaltijoita. 

– Hallitusohjelmassa olevat työelämää koskevat heikennykset koskisivat toteutuessaan kaikkia työntekijöitä ja tarkoittaisivat osalle todella merkittäviä heikennyksiä. Kaikki kansalaiset tulisivat kärsimään heikennyksistä, kun henkilöstön saatavuusongelmat syvenisivät, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kirjoittaa tiedotteessa.

SuPer kertoo tiedotteessaan lisäksi osallistuvansa STTK:n ja SAK:n suurmielenosoitukseen torstaina 1. helmikuuta.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo lakosta. Lakko koskee sekä yksityisiä että julkisia päiväkoteja. Se kertoo, että lakon ulkopuolelle on rajattu kotona tehtävä perhepäivähoito, kotona tehtävä ryhmäperhepäivähoito, ryhmäperhepäiväkodit sekä yksityinen perhepäivähoito

– Ymmärrän, että lakko on tiukka paikka lapsiperheille. Toivottavasti myös hallitus huomaa vihdoin, että suomalaisten arki ei pyöri ilman lastenhoitajia ja muita varhaiskasvatuksen ammattilaisia. Hallitus ajaa Suomeen palkkamallia, joka jättäisi päiväkotien työntekijät palkkakuoppaan. Sopii kysyä, millaisissa ongelmissa olemme, jos varhaiskasvatukseen ei jatkossa saada pätevää työvoimaa, JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström muistuttaa kirjoittaa tiedotteessa.

Myös sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia kertoo työsopimussuhteisten jäsentensä osallistuvan lakkoon. Tiedotteessa järjestön puheenjohtaja Jenni Karsio kritisoi erityisesti hallituksen esittämää vietinvetoista työmarkkinamallia, jonka järjestö pelkää johtavan siihen, että naisvaltaiset alat eivät nouse palkkakuopasta. Myös uudistukset esimerkiksi määräaikaisuuteen ja aikuiskoulutustuen lakkautukseen liittyen huolestuttavat järjestöä.

Myös ammattiliitto Jyty kertoo olevansa mukana lakossa ja kertoo sen koskevan muun muassa perhepäivähoitoa ja leikkipuistotoimintaa. Jytyn työtaistelun ulkopuolelle jäävät ainoastaan viranhaltijat.

– Vaikka lakko aiheuttaa lapsiperheille hankaluuksia, toivomme, että perheissä jaetaan vahva huolemme varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja koko suomalaisen työelämän tulevaisuudesta, kirjoittaa järjestön puheenjohtaja Jonna Voima tiedotteessa.

Myös OAJ kertoo jäsentensä osallistuvan lakkoon. Sen jäsenkyselyssä lähes 90 prosenttia kertoi olevansa valmis lakkoon.

– OAJ:n kynnys poliittisiin työtaisteluihin on äärimmäisen korkea. Nyt kynnys ylittyy, koska rakentava ja tiivis vuoropuhelu maan hallituksen kanssa ei ole tuottanut tulosta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa tiedotteessa.

Vientivetoisen työmarkkinamallin, määräaikaisten aseman heikentymisen ja aikuiskoulutustuen lakkauttamisen lisäksi OAJ kertoo vastustavansa ensimmäisen sairauspäiväivän palkattomuutta.

Juttua päivitetty kello 9.27: JHL tiedotti myös lakosta.
Juttua päivitetty kello 12.19. muilla lakkoon liittyneillä järjestöillä.
Juttua päivitetty kello 14.06: Korjattu juttua SuPerin korjatun tiedotteen perusteella. SuPerin poliittinen lakko ei koske viranhaltijoita, muita rajauksia ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat