Pääkaupunkiseudulla kalleinta asua – Pori ja Kouvola halvimpia

Kotitalouksien asumismenojen nousulle ei näy loppua. Ero etenkin pääkaupunkiseudulla ja sen ulkopuolella on huima.

Lainanhoitomenoissa on suuria vaihteluja pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä. Pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa kerrostaloasunnossa asuntovelallisen perheen lyhennys ja korko voivat kivuta yli tuhanteen euroon kuukaudessa, kun taas muualla keskiarvo on noin 500 euroa.

Pääkaupunkiseudun korkeita asumismenoja on perusteltu sillä, että alueen keskimääräistä korkeampi tuottavuus kumuloituu asuntojen hintoihin palkkojen noustessa. Vastakohtana ovat Pori ja Kouvola, jotka ovat halvimpia kaupunkeja sekä vuokralla asuville että velallisille omistusasujille.

Oulu ja Seinäjoki edullisia eläkeläisille

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuminen maksaa lapsiperheille eniten Helsingissä ja Espoossa. On arvioitu, että kustannukset ovat noin 1 900 euroa kuukaudessa, kun asumismenoissa on jätetty ulkoalueiden hoito huomioimatta.

Energian hinnan nousu vaikuttaa myös velattomien eläkeläisten asumismenoihin, joiden arvioidaan nousevan 3,4 prosenttia tulevalla viisivuotiskaudella. Tällä hetkellä sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle velattomalle eläkeläiselle edullisimmat kaupungit ovat Oulu ja Seinäjoki, missä kustannukset ovat noin 350 euroa kuukaudessa.

Tiedot perustuvat Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen, missä tarkastellaan vuosittain kotitalouksien asumismenoja.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat