Pääjohtaja kävi Volkswagen-hallituksen grillissä

Saksalaisen Volkswagen-konsernin hallituksen viisi vaikutusvaltaisinta jäsentä on kuulustellut toimitusjohtaja Martin Winterkornia Yhdysvaltain päästömittauksia koskevan skandaalin vuoksi. 

Hallituksen jäsenet grillasivat Winterkornia siitä, miten Volkswagen päätyi päästömittaustulosten vääristämiseen.   

Volkswagenin hallitus on vaikeassa tilanteessa, sillä Winterkornin toimikausi päättyy perjantaina. Hallituksen on päätettävä, jatkaako se hänen kauttaan. Winterkorn itse ei ole eroamassa.

Typen oksidit voivat olla vaaraksi

Skandaali johtuu siitä, että Volkswagenin dieselmoottoreiden moottorinohjausjärjestelmässä havaittiin ohjelma, joka tunnistaa auton olevan päästömittauksessa. Ohjelma säätää asetukset sellaisiksi, että päästönormit eivät ylity. 

Normaaliajossa ohjelma ohitetaan. Typen oksidien päästöt voivat tällöin nousta 10-40 prosenttia suuremmiksi kuin tyyppihyväksynnän yhteydessä tehdyissä päästömittauksissa. 

Typen oksidit happamoittavat ympäristöä ja voivat aiheuttaa terveyshaittoja ihmisille. Typen oksidit eivät ole samanlaisia kasvihuonekaasuja kuin hiilidioksidi, jonka päästöihin muun muassa autoverotus perustuu Suomessa. 

EU kiristämässä mittauksia 

Myös hiilidioksidipäästöjen mittaukset on kyseenalaistettu, koska autoteollisuuden on epäilty manipuloivan testituloksia muun muassa parantamalla keinotekoisesti autojen aerodynamiikkaa. 

EU-parlamentin ympäristökomitea äänesti keskiviikkona sääntöjen tiukentamisesta niin, että päästömittaukset noudattaisivat paremmin varsinaista ajotilannetta. Neuvottelut lopullisten lakien sisällöstä aloitetaan heti parlamentin, EU-komission ja jäsenvaltioiden välillä. 

Saksan on epäilty ajavan lain vesittämistä. Saksa on EU:n suurin autoteollisuusmaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja