Mainos

Öylättikin pitää saada gluteenittomana

Kirkkohallitus on antanut seurakunnille ohjeen, jonka mukaan gluteenitonta ehtoollisleipää tulee pitää aina tarjolla. Gluteeniton leipä säilytetään ja tarjoillaan erillään vehnää sisältävästä leivästä. Gluteenittoman ehtoollisen käytännöistä tiedotetaan selkeästi.

Ehtoollisen yhteydessä nautittava leipä eli öylätti on kirkon perinteen ja ekumeenisen käytännön mukaisesti valmistettu vehnästä. Vehnästä tehty leipä ei kuitenkaan sovi keliaakikoille eikä vehnäallergikoille. Vehnätöntä ruokavaliota noudattaville valmistetaan ehtoollisleipää riisistä tai maissista.

Suosituksen mukaan gluteenittoman leivän on hyvä olla värjättyä, jotta se on helppo tunnistaa.

Tarkennetut ohjeet gluteenittoman ehtoollisleivän jakamiseen on laadittu yhdessä Keliakialiiton kanssa. Tavoitteena on seurakuntien käytäntöjen yhtenäistäminen niin, että keliaakikot ja vehnäallergikot voisivat luottavaisin mielin osallistua ehtoolliselle.

– Ehtoollinen on teologisesta näkökulmasta pätevä, vaikka ihminen ottaisi vastaan vain pelkän leivän tai pelkän viinin, muistuttaa kirkon jumalanpalveluksesta vastaava työalasihteeri Terhi Paananen.

Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on keliakiaruokavalio. Noin kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa.

Vehnäallergikkoja on vähemmän, ja vehnäallergia on aikuisella harvinainen. Lapsilla vehnä on yksi tavallisimmista allergiaoireita aiheuttavista ruoka-aineista. Jo pieni määrä vehnää voi aiheuttaa allergikolle vakavia oireita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.