Ovatko perinnölliset sydänsairaudet kätkytkuoleman taustalla? Tutkimus selvitti

8:08

Tuore tutkimus osoittaa, että perinnöllinen alttius sydänsairauksille tuskin selittää kovinkaan monia kätkytkuolemia. Geenien osuutta on syytä pitää suurena noin neljässä prosentissa tapauksista.

Yllä olevalla videolla lääkäri kertoo, että selällään nukuttaminen on vähentänyt kätkytkuolemia.

Sydänsairausgeenien osuutta kätkytkuolemiin on epäilty ennenkin, mutta tutkimuksista on jäänyt epäselväksi, miten suuri vaikutus niillä on. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin 420 kätkytkuoleman kohdanneen vauvan geenikartoituksia.

Analyysin perusteella alle 13 prosentilla vauvoista oli yksi tai useampi sydänongelmille altistava geenimuoto, joka olisi voinut mahdollisesti vaikuttaa kätkytkuoleman kehittymiseen. Kuitenkin vain neljällä prosentilla vauvoista geenimuodot olivat sellaisia, että asiantuntijat pitävät vaikutuksia todennäköisinä.

Tulokset osoittavat, että geneettiset sydänsairaudet voivat olla osallisena joissain kätkytkuolemissa, mutta suurin osa tapauksista ei niillä selity.

Kätkytkuolema tarkoittaa terveenä pidetyn vauvan äkillistä ja selittämätöntä kuolemaa. Sen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta muun muassaaivojen serotoniinin puutetta on epäilty.

Kätkytkuoleman vaaraa voi pienentää nukuttamalla vauva selällään. Vatsalleen nukuttamista tulisi välttää.

Suomessa sattuu vuosittain noin parikymmentä kätkytkuolemaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja