Ovatko luomet nuorekkuuden merkki?

Jos et näytä aivan kuuluisasta luomestaan tunnetulta Cindy Crawfordilta, runsas luomien määrä saattaa hävettää. Tutkijat kuitenkin vinkkaavat, että sinulla saattaakin olla syytä juhlaan.

Luomet saattavat ärsyttää, mutta uuden tutkimuksen mukaan niistä saakin olla iloinen. Jos sinulla esimerkiksi on kehossasi yli 100 luomea, sinulla on vahvemmat luut kuin muilla. Näin sinulle ei kehity osteoporoosi yhtä herkästi kuin ihmisille, joilla luomia on vain vähän.

Runsas luomien määrä saattaa tutkimusten mukaan myös merkitä vähemmän ryppyjä. Niinpä luomia on kiittäminen myös nuorekkasta ulkonäöstä.

Luomet keräävät kiitokset lisäksi tiukemmista lihaksista sekä terveemmästä sydämestä ja terveemmistä silmistä. Nämä edut syrjäyttävät ihosyövän riskin, joka luomiin yleensä on yhdistetty.

Lontoolaisen King's Collegen tutkimustiimi uskoo, että uudet löydökset ovat ensimmäinen askel voiteeseen, joka heittää hyvästit rypyille. Näin ollen kollageeniruiskujen ja plastiikkakirurgian määrä vähenisi.

– Tähän asti luomista ei ole piitattu, huomioi genetiikan professori Tim Spector.

– Useimmilta ihmisiltä luomet häviävät 40 ikävuoden jälkeen. Nyt tiedämme, että ihmisillä, jotka eivät tunnu ikääntyvän ja, jotka ovat lapsenkasvoisia vielä 60-vuotiaanakin, on todennäköisesti paljon luomia.

Nopeasti jakautuvat, tummaa pigmenttiä tuottavat solut ovat syy luomiin. Luomet syntyvät yleensä lapsuudessa.Usein luomet häviävät keski-iässä, mutta joillain ihmisillä ne jatkavat leviämistään.

King's College tutki 1 200 18 – 79 -vuotiasta, ei-identtistä kaksossisarusta, ja tuli siihen tulokseen, että naisille, joilla oli yli 100 luomea, kehittyi yli puolet epätodennäköisemmin osteoporoosi kuin niille, joilla luomia oli alle 25.

Yleensä ihmisillä on 30 – 40 luomea, mutta joillakin voi luomia olla jopa 400. Yhdellä kymmenestä on 100 luomea tai enemmän.

MTV3/Helmi

Lähde: dailymail.co.uk

Kuva: Getty Images

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja