Mainos

Oululaiset säikähtivät poliisin uutta laitetta - autot katsastetaan tunnollisemmin

Poliisi on ottanut autojen rekisterikilpien lukemiseen tarkoitetut laitteet käyttöön koko Suomessa. Laitteita asennettiin loppuvuodesta ja ne otettiin käyttöön asteittain.

Kamerasta, tietokoneesta ja näytöstä koostuva laitteisto tunnistaa poliisiauton edellä ajavasta tai vastaantulevasta autosta rekisterinumeron ja ilmoittaa äänimerkillä, jos autoon liittyy epäselvyyksiä. Sen jälkeen poliisi voi tarkistaa omista rekistereistään, mikä tarkalleen ottaen on vialla.

REVIKA-järjestelmää ensimmäisenä kokeilleelta Oulun poliisilaitokselta kerrotaan, että yleisimpiä ongelmia on se, ettei autoa ole katsastettu määräajassa tai verot ovat jääneet maksamatta. Joskus jää kiinni varastettuja autoja tai etsintäkuulutettuja ihmisiä.

Poliisin näppituntuman mukaan Oulussa, jossa järjestelmä on ollut käytössä puolisen vuotta, autoilijat ovat jo oppineet siihen, ettei esimerkiksi katsastamattomalla autolla kannata enää ajella. Järjestelmän perimmäinen tarkoitus onkin estää rikkomuksia jo ennalta. 

- Tällainen empiirinen tuntemus, mitä partiot ovat kertoneet, on, että hittien määrä on jonkin verran vähentynyt niillä alueilla, millä nämä autot ovat aktiivisesti liikkuneet, kertoo ylikomisario Marko Törmänen Oulun poliisilaitokselta.

Poliisin tarkoitus ei kuitenkaan ole kierrellä kaupungilla vain rekisterikilpiä skannaamassa, vaan valvontaa tehdään muiden töiden ohessa. Oulussa korostetaan, että laite on vain renki, ei isäntä.

- Välillä on pakko priorisoida tehtäviä niin, ettei ihan jokaisen hälyn perään yksinkertaisesti käännytä. Pääsääntöisesti kuitenkin pyritään ne hoitamaan, mikäli muut työtehtävät sen sallivat, kertoo vanhempi konstaapeli Tommi Hietala Oulun poliisilaitokselta. 

REVIKA on myös kamera

Oulun poliisilaitoksen mukaan REVIKA on toiminut käytössä melko hyvin. Uusi laite on kärsinyt lievistä teknisistä lastentaudeista, mutta vakavampia ongelmia ei ole ilmennyt.

Laite pystyy lukemaan kilpiä kovissa nopeuksissa ja esimerkiksi sateella. Ainoastaan yöllä on ongelmia.

- Nyt on onneksi luvassa parannusta sillekin puolelle, eli saamme ihan täysin pimeässä toimivia kameroita käyttöön. Sitten pystymme toimimaan kunnolla niin yöllä kuin pimeinä vuodenaikoina, Hietala kertoo.

REVIKA ei ole tarkoitettu pelkkään rekisterikilpien lukemiseen. Esimerkiksi liikennevalvontilanteessa sitä voi käyttää keskinopeuksien mittaamiseen. 

Lisäksi kameralla saa otettua valokuvia ja HD-tasoista videokuvaa.

- Se voi olla taltiointiväline millä tahansa poliisitehtävällä. Sijoitellaan vain auto niin, että kamera voi kuvata, kun partio lähtee hoitamaan tehtävää. Kamera voidaan jättää kuvaamaan ja jos videota ei olekaan tarpeen säästää, se on helppo deletoida kovalevyltä, Törmänen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.