Oululainen arkkitehtitoimisto lupaa 500 vuotta kestäviä taloja

Oululainen arkkitehtitoimisto on päättänyt ottaa kestävän kehityksen tosissaan. Yritys lupaa rakentaa 500 vuotta kestäviä rakennuksia. 


- Kyllä se onnistuu käytännössä ja siitä asiasta on paljon tutkimustietoa olemassa. Tämän hankkeen tavoitteena on tuoda tätä tunnettua tutkimustietoa yhteen paikkaan ja ehkä tuottaa jonkin verran uuttakin. Ja onhan tälläkin hetkellä käytössä yli 500 vuotta vanhoja rakennuksia Suomessa ja maailmalla. Kyllä se siis todistettavastikin on mahdollista. On oikeastaan ihme, ettei rakennusten kestävyydestä puhuta enempää, ihmettelee Arkkitehtitoimisto Kanttia 2:n tomitusjohtaja Markus Haapsaari.

500 vuotta kestävät talot ovat yksi esimerkki kestävään kehitykseen sitoutumisesta. 

- Se on hyvin kunnianhimoinen sitoumus. Ajateltiin ensin, että vau, voikohan tuo toteutua edes. Mutta itse asiassa se on erinomainen esimerkki juuri siitä, mihin oikeasti pyritään, toteaa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksia keräävän Suomen kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteeri Marja Innanen.

Yli 100 lupausta kestävyydestä

Tähän mennessä kestävän kehityksen sitoumuksia on annettu yli sata.

- Mukana on yrityksiä, kouluja, oppilaitoksia, yksittäisiä ministeriöitä, järjestöjä, työmarkkinajärjestöjä, jopa yksi puolue ja hallintoa laidasta laitaan. Kuntia saisi olla mukana enemmänkin, toivoo Innanen.

Sitoumusten sisältö vaihtelee energiansäästöstä uusiutuvan energian käyttöön ja jätteen määrän vähentämisestä luomutuotteiden lisäämiseen. Sitoumuksen on oltava antajalleen uusi.

- Sitoumuksen antajan täytyy tehdä jotain uutta, mitä se ei ole aikaisemmin tehnyt. Sitoumusajatuksen pihvi on saada aikaan toimintaa, tekoja tavoitteena kestävämpi Suomi . Nyt saa paperin pyöritys riittää! Kuka tahansa voi seurata sitoumuksen toteutumista, koska sitoumukset ovat julkisia, huomauttaa Marja Innanen.

"Mopo karannut käsistä"

Myös betonirakentaja on lähtenyt mukaan tavoittelemaan 500 vuotta kestäviä taloja. 
- Ensimmäisen kerran, kun kuulin 500 vuoden käyttöiästä, ajattelin, että pojilta on karannut mopo käsistä. Se pointti tässä onkin, että asetetaan tavoite niin korkealle, että joudutaan miettimään asioita ihan uudelta kantilta, pohtii Consolis Oy:n johtaja Jouni Punkki.

Punkki muistuttaa, ettei koko talon tarvitse kestää 500 vuotta.
- Vaikeasti korjattavien rakenteiden kuten perustuksen ja runkorakenteiden tulee kestää 500 vuotta, mutta kaikki rakenteet eivät voi kestää niin kauan. Esimerkiksi vaikka lämmöneristeet: sadan vuoden kuluttua on varmaan paljon nykyistä parempia eristeitä. Emme saa rakentaa niin, ettei niitä lämmöneristeitä voi tarvittaessa vaihtaa sadan vuoden päästä, sanoo Punkki.

Kaikista rakennuksista ei kannata suunnitella 500 vuotta kestäviä. 
- Rakennuksen sijainti on tärkeä. 500 vuotta kestävät rakennukset voisivat olla keskustojen julkisia rakennuksia tai esimerkiksi toimistorakennuksia, jotka saatetaan 500 vuoden aikana muuntaa asuinrakennuksiksi, miettii Punkki.

Pilottitalo nousee Vantaalle

Markus Haapsaari uskoo, että 500 vuotta kestäville rakennuksille on kysyntää.
- Rakennuksen arvon säilyminen kiinnostaa erityisesti niitä, jotka omistavat kiinteistöt. Ehkä tämä kiinnostaa myös tavallisia ihmisiä, jotka haluavat jättää lapsilleen perinnöksi kiinteistön, jolla on vielä arvoa siinä vaiheessa.

Haapsaaren mukaan sitoutumisesta kestävään kehitykseen on hyötyä myös yrityksen liiketoiminnan kannalta.
- Nyt ei ole suoraan taloudellisia hyötyjä näköpiirissä, mutta kyllä me uskotaan, että jos tämmöisessä hankkeessa on mukana ja asiat tekee hyvin, niin kyllä sen on pakko tarkoittaa hyvää liiketoimintaakin.
 Ensimmäinen pilottitalo, jonka runko kestää 500 vuotta, alkaa nousta Vantaan Tikkurilaan todennäköisesti vielä tämän vuoden aikana. 

Katso täältä millaisia kestävän kehityksen sitoumuksia on tähän mennessä annettu.

Lue myös:

    Uusimmat