Otto Kivenmäen sairaalaan vieneessä kammotaklauksessa huomio kiinnittyy myös yllättävään yksityiskohtaan – Erotuomarijohtaja: "Tätähän ei voi jokaisessa vaihdossa tarkastaa"

9:19
Tulosruutu: Otto Kivenmäki loukkaantui törkytaklauksessa SM-liigakierroksella lauantaina.

Ässien 19-vuotias hyökkääjä Otto Kivenmäki loukkaantui jouduttuaan päähän kohdistuneen taklauksen kohteeksi lauantain SM-liigakierroksella. Kivenmäki näytti lyövän kaatuessaan päänsä jäähän, mikä herätti kysymyksen: miksi nuorukaisen kypärä lähti päästä taklaustilanteessa?

Lukon David Nemecek sai taklauksestaan Kivenmäkeen 5+20 minuutin rangaistuksen. Tilanteessa Nemecek osuu vastustajaa päähän, minkä jälkeen Ässät-hyökkääjä kaatuu holtittomasti ja näyttää lyövän suojattoman päänsä jäähän.

Taklaus oli sääntöjenvastainen, mutta huomiota herätti myös se, miten helposti Kivenmäen kypärä lähtee päästä. 

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat puhuttaneet SM-liigassa tälläkin kaudella paljon. MTV Urheilu kävi läpi lukuisia aiempia tilanteita, ja niissä taklauksen kohteen kypärä pysyi päässä. 

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn selvitti kypärään ja varsinkin sen kiristysremmiin liittyvää sääntöä sekä sen valvontaa. 

– Me toimimme (kansainvälisen jääkiekkoliiton) IIHF:n säännön mukaan. Vahdimme sitä ja korostamme, että varusteet pitää olla puettu oikein päälle, mutta tietenkin myös jokainen pelaaja ja seura vastaa näistä asioista. Tämä on monitahoinen asia, mutta tuomarilla on tietenkin valvontavastuu, Rönn kommentoi MTV Urheilulle. 

Rönnin mainitsema IIHF:n sääntö kuuluu näin: Leukaremmin ja leuan välissä pitää olla tilaa sen verran, että väliin mahtuu yksi sormi. 

– Tätähän ei voi pelin aikana jokaisessa vaihdossa tarkastaa jokaiselta pelaajalta. Tämä on ohjeellinen juttu, jota valvotaan. Jos tuomarit huomaavat räikeitä juttuja, niihin puututaan, Rönn selvittää.   

On selvää, että kypäräremmiin liittyviä rikkomuksia tapahtuu. Nemecek-Kivenmäki-tilanteen videomateriaalista on erittäin vaikea sanoa varmaksi, oliko Kivenmäen kypärän remmi kiristetty oikein. Sen alla oleva videomateriaali kuitenkin osoittaa, että kypärän remmi nousee hyvin nopeasti Ässät-pelaajan leuan alta ja pääsuojus lennähtää pois päästä.   


Nemecekille tilanteesta annettu rangaistus meni erotuomarijohtaja Rönnin mielestä täysin oikein. 

– Äärettömän ikävä tapahtuma kaikin puolin, eikä kukaan toivo tuollaista. Tuomaritoiminnan kannalta se meni juuri niin kuin pitikin. Asia on nyt kurinpidolla. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja