Otatko puhelimesi mukaan vessaan? Tästä syystä se ei todellakaan kannata

Vessa on paikka, jossa moni meistä selailee uutisia tai sosiaalista mediaa älypuhelimensa kautta. Puhelimen vienti vessaan on kuitenkin yksi epähygieenisimmistä asioista elämässämme. 

Selailetko sinä puhelinta vessanpöntöllä istuessasi? Arizonan yliopiston mikrobiologian professori Kelly Reynoldsin mukaan puhelimen vieminen vessaan voi pahimmassa tapauksessa tehdä sinut sairaaksi. 

Pidä puhelin kaukana pöntöstä

Kylpyhuone on täynnä mikrobeja, taudinaiheuttajia ja suolistobakteereita. Asiantuntijoiden mukaan eniten saastuneita pintoja ovat ovenkahvat, hana ja lattia. Vaikka pesisit kädet kuinka huolellisesti tahansa, hanaan ja ovenkahvaan koskettaminen levittää bakteereita huomaamattasi.

Bakteerit siirtyvät nopeasti älypuhelimen näytölle, jota kosketat jatkuvasti. Harva on myöskään tullut ajatelleeksi sitä, että pöntön vetäminen on yksi likaisimmista asioista vessareissun aikana. 

– Kun vedät vessan, ulostetta sisältävä vesi voi roiskua jopa kahden metrin päähän pöntöstä, Reynolds toteaa.

Tästä syystä puhelimen asettaminen vessanpöntön viereen, esimerkiksi lavuaarin tai vessapaperitelineen päälle on erityisen huono vaihtoehto.

Suurin osa puhelimista sisältää taudinaiheuttajia

Kannattaa myös pohtia, millaiselle alustalle puhelimesi oikein lasket. 

– Aina kun asetat puhelimesi alas, se saastuu bakteereilla ja ulosteilla. Et voi ikinä tietää, mitä kyseisellä alustalla on viimeksi ollut, Reynolds toteaa.

Vaikka et söisikään voileipää vessassa, saatat syödä leivän sen jälkeen, kun olet ensin tutkinut puhelintasi vessassa. Sormesi koskettavat siis ensin puhelinta ja sen jälkeen ruokaa, jolloin vessassa olevat bakteerit siirtyvät suoraan suuhusi.

Arizonan yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että yhdeksässä puhelimessa kymmenestä on taudinaiheuttajia. Ehkä olisi siis aika jättää puhelin muutamaksi minuutiksi ja käydä vessassa ilman älylaitteita.

Muistathan pestä kädet?

Lähde: Buzzfeed

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.