Ota hormonit huomioon! Näin treenaat kuukautiskiertosi mukaan

Kuukautiskierron eri vaiheisiin liittyvät oireet kannattaa ottaa huomioon treeniohjelmaa suunnitellessa. 

Hormonivaihtelut vaikuttavat väistämättä myös liikuntamotivaatioosi. Toisena päivänä rikot ennätyksiä ja tunnet olosi energiseksi, toisena päivänä mielesi tekisi puolestaan hautautua sohvan nurkkaan noutopizzan kanssa.

Ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon, sillä nämä samat hormonit voivat auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Laatimalla treeniohjelmasi kuukautiskierron mukaan, voit maksimoida suorituskykysi ja päästä yhä parempiin tuloksiin.

Vaihe 1: Kuukautiset

Tässä vaiheessa estrogeeni- ja keltarauhashormonitasosi laskevat, mikä saa kehosi varastoimaan hiilihydraatteja ja glykogeenia entistä helpommin. Vaikka olosi ei välttämättä tunnu kaikkein energisimmältä, tämä kuukautiskierron vaihe on omiaan intensiivisiin ja kovatehoisiin harjoituksiin.

Varaa siis spinning-tunti tai juokse lenkkipolulla tavallista kovempaa. Jos mielialasi vaihtelee kuukautisten aikana, stressiä tehokkaasti purkava nyrkkeily voi olla liikuntalaji juuri sinua varten. Muista syödä riittävästi hiilihydraatteja, ettei kehosi niin sanotusti sammu kesken kovatehoisten treenien.

Vaihe 2: Toinen neljännes

Tämä vaihe alkaa jo kuukautisten aikana, mutta kestää noin viikon pidempään. Kun kuukautisesi ovat loppuneet, estrogeenitasosi alkaa pikkuhiljaa nousta, mutta keltarauhashormonitasosi pysyy vielä suhteellisen alhaisella tasolla. Samaan aikaan, kun estrogeeni auttaa sinua rakentamaan lihasta, keltarauhashormoni voi häiritä sitä.

Keskity siis kuukautistesi jälkeen kehon painolla tehtäviin harjoituksiin, jotka rasittavat kehoa tasapuolisesti. Kiinnitä huomiota myös proteiinin saantiin. 

Vaihe 3: Ovulaatio

Noin 14.–16. päivän kohdalla estrogeenitasosi on huipussaan. Liikunnan suhteen tämä tarkoittaa sitä, että ovulaation aikaan sinun kannattaa keskittyä nostelemaan raskaita painoja. Tee siis mieluummin muutamia toistoja raskailla painoilla kuin runsaita määriä kevyellä vastuksella.

Ovulaation aikana lihaksesi ovat hieman alttiimpia loukkaantumisille, joten muista lämmitellä kehosi huolellisesti ennen treeniä, äläkä unohda tärkeää palauttelua ja kehonhuoltoa.

Vaihe 4: Viimeinen neljännes

Kuukautiskiertosi viimeisellä neljänneksellä kehosi alkaa taas valmistautua pian alkaviin kuukautisiin. Kehosi polttaa nyt enemmän rasvaa kuin muissa kiertosi vaiheissa, joten tässä vaiheessa kannattaa suunnata aerobisen liikunnan pariin.

Nesteenkertyminen ja muut kuukautisia edeltävät oireet voivat saada urheilun tuntumaan entistä raskaammalta. Tämä viimeinen neljännes onkin usein vaihe, jossa naiset tuntevat olonsa vetämättömäksi ja kärsivät motivaation puutteesta. Liikuntasuorituksen antama hyvä olo palkitsee sinut taatusti. 

Seuraavilla liikkeillä treenaat lihaksesi kuntoon. Lähde: Cosmopolitan 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja