Ostitko auton? Älä riko "seitsemän päivän sääntöä" – ensin lähtevät kilvet, sitten voi tulla iso lasku

Ajoneuvon vakuuttamisen ja rekisteröinnin laiminlyönnit näkyvät viranomaisten rekistereissä nyt aiempaa selvemmin. Liikennevakuutuskeskus varoittaa unohduksen seurauksista ja suosittelee ostamaan ajoneuvon vain sen rekisteriin merkityltä omistajalta.

Autokauppojen jälkeen ostajalla on seitsemän päivää aikaa rekisteröidä ajoneuvo omiin nimiinsä sekä ottaa sille pakollinen liikennevakuutus. Joissain tilanteissa vakuutus on otettava välittömästi, jos autolla mielii liikenteeseen.

Näiden toimenpiteiden laiminlyönti voi johtaa ikävään kohtaamiseen virkavallan kanssa – ja pahimmassa tapauksessa mittaviin taloudellisiin seuraamuksiin.

Liikennevakuutuskeskus huomauttaa tiedotteessaan, että ajoneuvon vakuuttamisen ja rekisteröinnin laiminlyönti näkyvät esimerkiksi Traficomin palvelussa selvemmin kuin aiemmin. Myös poliisi hyödyntää näitä tietoja liikennevalvonnan yhteydessä.

– Ajoneuvo kannattaa ostaa vain omistajalta, joka on hoitanut itsekin rekisteröinti- ja vakuuttamisvelvollisuutensa, Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikki suosittelee Liikennevakuutuskeskuksen tiedotteessa.

Kallis lasku

Vakuuttamisen laiminlyönnistä seuraa usein se, että poliisi vie autosta kilvet, ja ajoneuvolle määrätään vakuuttamattomuusmaksu.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Uusi ohjeistus: Näin kohtaat hälytysajoneuvon liikenteessä 0:35
KATSO MYÖS: Näin kohtaat hälytysajoneuvon liikenteessä.

– Jos ostettu ajoneuvo on vakuuttamaton, tulee liikennevakuutus ottaa heti ostopäivänä. Jos vakuutuksen hoitaa kuntoon vasta myöhemmin, määrätään osto- ja vakuutushetken väliseltä ajalta vakuuttamattomuusmaksu, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen selventää tiedotteessa.

Toimituksen huomio: Liikennevakuutus on otettava välittömästi silloin, jos autossa ei ole ollut liikennevakuutusta, mutta sillä aiotaan ajaa liikenteessä heti kaupanteon jälkeen. Tällöin seitsemän päivän sääntö ei päde.

Jos vakuutusta ei ota määräajassa edellisen vakuutuksen päättymisestä, on ylittävältä ajalta maksettava vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi laiminlyöntimaksu, joka voi olla suuruudeltaan vakuutusmaksu jopa kolminkertaisena.

Kuten olemme aiemmin uutisoineet, voivat vakuuttamattomuusmaksut laiminlyöntimaksuineen nousta hyvinkin korkeiksi.

Liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä jää kiinni vuosittain noin 40 000 ajoneuvon omistajaa tai haltijaa. 

Ajoneuvon käyttö liikenteessä on kielletty myös silloin, jos omistajan vaihdos on rekisteröimättä.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat