Julle unohti vakuuttaa uuden prätkänsä, mutta ei ehtinyt juuri ajamaankaan – Liikennevakuutuskeskus vaatii maksamaan 16 000 euroa

Porilaismiehen inhimillisestä unohduksesta on koitumassa kohtuuttoman suurelta kuulostavat seuraukset. Hän on valmis kantamaan vastuunsa ja maksamaan sanktiot, mutta ei aivan mihin tahansa hintaan.

Radiojuontaja Julle Kallio julkaisi Facebook-tilillään varoittavan esimerkin siitä, miten pieni inhimillinen unohdus voi johtaa täysin kohtuuttomiin seuraamuksiin.

Kallio kertoo ostaneensa moottoripyörän keväällä 2017 ja maksaneensa siihen vuodeksi vakuutuksen. Heinäkuun alussa – siis vain muutamaa kuukautta myöhemmin – pyörä kuitenkin vaihtui toiseen merkkiin ja malliin.

Hän ajoi prätkän kaverinsa luokse, jossa sitä laiteltiin hieman uuteen uskoon muun muassa tankkia maalaamalla ja sarvet vaihtamalla.

Samalla viikolla, kun media-alan porilainen monitoimimies Kallio oli hakenut pyörän, oli hänet omat syntymäpäivänsä, Pori Jazz -festarit, SuomiAreena ja hänen itsensä mukaan "aivan tolkuton kiire". Hänellä olisi ollut seitsemän vuorokautta aikaa ilmoittaa omistajanvaihdoksesta. 

– Kaikessa kiireessä ja kesäkukkasten tuoksussa unohdin tyystin laittaa tämän vaihdossa saadun moottoripyörän nimiini, hän kirjoittaa.

Kallis virhe

Kallion mukaan virhe kävi ilmi vasta marraskuussa 2018, kun pyörä oli lähdössä uudelle omistajalle. Kallio nimittäin tarvitsi myyntivarmenteen, jotta uusi omistaja saisi pyörän nimiinsä.

Hän soitti Liikennevirastoon ja kertoi, että pyörä oli jäänyt laittamatta hänen nimiinsä ja ettei vakuutustakaan oltu hankittu. Kalliota luonnollisesti huoletti mahdolliset seuraamukset, mutta Liikennevirastosta todettiin, ettei tilanteesta tarvinnut olla huolissaan, vaan asia ratkeaisi ottamalla pyörälle nyt vakuutuksen, joka sitten katkeaa, kun uusi omistaja saa pyörän nimiinsä.

Liikennevirastosta vakuutettiin, että mitään seuraamuksia ei olisi luvassa. Toisin kuitenkin kävi.

Tammikuussa 2019 postiluukusta kolahti Liikennevakuutuskeskuksen lähettämä kirje:

"Olemme saaneet tiedon, että hallussanne on ollut moottoripyörä, joka ei ole ollut vakuutettuna eikä liikennekäytöstä poistettuna 07/17–11/18 välisenä aikana."

Tämän johdosta Kalliolle määrättiin "ajanjakson vakuutusmaksua vastaava maksu" 7 748,08 euroa. Liikennevakuutuskeskus oli esittänyt Valtiokonttorille myös laiminlyöntimaksua, joka kaksinkertaisti laskun 15 496,16 euroon.

– Yli kolmekymmentä vuotta vanhan moottoripyörän vakuutusmaksu on vuodessa noin 400 euroa allekirjoittaneen bonuksilla, Kallio hämmästelee.

– Mistä lähtien 400 euron maksun maksamatta jättäminen täysin vahingossa on kohtuullista korottaa lähes 40-kertaiseksi?

Kallio myöntää tehneensä virheen, eikä yritä päästä pälkähästä. Hän on valmis maksamaan sanktiot virheestään, mutta pitää nyt pöydällä olevia seuraamuksia täysin kohtuuttomana. Liikennevakuutuskeskus ei puolestaan ole antanut tuumaakaan periksi.

– Mitään vahinkoa ei ole sattunut näiden kuukausien aikana. Pyörällä on ajettu noin 200 kilometriä, kun ei ole ehtinyt satulassa istumaan.

Maksun eräpäivä on torstaina.

Kallio sanoo MTV Uutisille, että mikäli ratkaisua asiaan ei muutoin löydetä, aikoo hän viedä asian hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat