Mainos

Ostamassa aluvanteita? Tiesitkö miten ne voivat vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin?

Erilaisia alumiinivanteita ja niitä valmistavia ja myyviä firmoja on markkinoilla pilvin pimein. Mihin tulee kiinnittää huomiota, kun ostaa alumiinivannetta?

Alumiinivanteita on moneen lähtöön. Niiden avulla saa autoonsa komeata ulkonäköä, mutta tiesitkö, miten vanteet vaikuttavat autoosi ja sen ajo-ominaisuuksiin?

– Autossa kannattaa käyttää autonvalmistajan vakiorengas- ja vannekokoa, vaikka päätyisikin hankkimaan alumiinivanteet. Leveät ja matalaprofiiliset renkaat vain heikentävät ajomukavuutta, ajettavuutta ja ohjaustuntumaa Suomen uraisilla teillä. Lisäksi niiden pito on huonompi vesisateella ja loskaisella kelillä ajettaessa, joita molempia Suomen olosuhteissa on paljon, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen alleviivaa.

Hänen mukaansa leveät renkaat myös rasittavat ohjausniveliä ja pyöränlaakereita vakiokokoisia renkaita enemmän, jolloin korjauskustannukset kasvavat.

Mikä ET?

– Varmin tapa saada suunnitellusti toimivat alumiinivanteet on hankkia alkuperäiset, kyseiseen automerkkiin ja -malliin kuuluvat vanteet. Niiden leveys ja niin sanottu ET-luku ovat juuri kyseiseen autoon soveltuvia ja pääsääntöisesti myös vanne on suorasovitteinen eli se menee auton pyörännapaan ilman erillistä soviterengasta.

ET-lukema, eli offset, tarkoittaa etäisyyttä, mikä on vanteen keskilinjasta sen kiinnityspintaan, kun vannetta katsotaan renkaan asennuspinnan suunnasta.

Alkuperäisvanteet edullisesti autokaupan yhteydessä

– Jälkikäteen hankittuna alkuperäiset alumiinivanteet ovat usein melko suolaisen hintaisia. Siksi kannattaakin ennakoida asiaa ja ostaa auto jo uutena niin, että siinä on alumiinivanteet tai hankkia vanteet autokaupan yhteydessä, jolloin ne saa yleensä sopivammalla hinnalla kuin jälkimarkkinoilta. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan myös kampanjoita, joissa tarjotaan vaikka talvirenkaita alkuperäisillä alumiinivanteilla autokaupan yhteydessä, Vesalainen ohjeistaa.

Hän painottaa, että mikäli on ostamassa käytettyä autoa, johon haluaa alumiinivanteet, täytyy etsiä rauhassa.

– Käytettyjen markkinoillakin on paljon autoja alkuperäisillä alumiinivanteilla. Yleensä ensimmäisen omistajan mahdollisesti kovaankin lisähintaan ostamilla alumiinivanteilla varustetun auton hinta ei ole käytettynä juuri yhtään peltivanteellista kalliimpi.

Halvimmalla ei saa hyvää

Mikäli päätyy hankkimaan tarvikevanteet, ei kaikkein edullisimpiin vanteisiin kannata sortua. Kannattaa suosia tunnettujen vannevalmistajien merkkejä ja pitäytyä vakiorengas- ja vannekoossa.

– Etsi suorasovitteiset tarvikevanteet, jotka eivät tarvitse erillisiä soviterenkaita. Varmista myös, että vanteen leveys ja ET-luku vastaavat autonvalmistajan omia vanteita. Asiantunteva rengas- ja vanneliike auttaa sinua asiassa. Vääränlaisilla vanteilla pilaat autosi ajo-ominaisuudet, Vesalainen sanoo.

Käytettyjen vanteiden ostamista kannattaa välttää siitä riippumatta, onko hankkimassa pelti- tai alumiinivanteita. Mikäli valinta on käytetyt vanteet, tulee niiden suoruus tarkistuttaa rengasliikkeen tasapainotuskoneessa ennen ostopäätöksen tekemistä.

– Älä milloinkaan osta vanteita, joita on korjattu tai yritetty korjata esimerkiksi hitsaamalla, Vesalainen linjaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.