Osoiterekisterin luovutuksessa jakeluyrityksille voi piillä turvallisuusriski: "Kriittisen tiedon pyytäminen helppoa"

Suomessa toimii tällä hetkellä 17 posti- ja jakeluyritystä. Nykyisen postilain mukaan Postin on luovutettava näille yrityksille ylläpitämänsä osoiterekisteri, jos ne pyytävät sitä.

Rekisteriin kuuluu henkilön kotiosoitteen lisäksi esimerkiksi henkilötunnus sekä muita yksityiselämään liittyviä tietoja.

Yrityksille voidaan antaa myös postilaatikkojen tarkat sijaintikoordinaatit kohtuullista maksua vastaan.

Tietojen luovutuksella yrityksille varmistetaan liikenne- ja viestintäministeriön kuluttajapalveluyksikön johtajan Sini Wirénin mukaan muun muassa postin virheetön jakaminen.

Osoiterekisterin ja koordinaattien luovuttamiseen voi Postin postipalveluista vastaavan johtajan Yrjö Eskolan mukaan liittyä turvallisuusriski. Periaatteessa kuka vaan voi perustaa postialan yrityksen ja pyytää sen jälkeen osoitetietoja.

– Niistä rekistereistä voi saada hyvinkin yksityiskohtaista ja yhteiskunnalle kriittistä dataa luettavaksi, joten tässä pitää toimia erittäin tarkasti, Eskola sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriön Wirénin mukaan mahdollinen turvallisuusongelma on otettu huomioon. Uuteen postilakiesitykseen on lisätty pykälä, jonka mukaan Posti voi kieltäytyä tietojen luovuttamisesta, jos ne voivat vaarantaa kansallista tietosuojaa, kansallista turvallisuutta tai maanpuolustusta.

Lue myös:

    Uusimmat