Mainos

Oscar-ehdokkaat julki - mukana suomalaissäveltäjä

Elokuva-alan Oscar-ehdokkuudet on julkistettu. Yhdysvaltain elokuva-akatemia kertoi Oscar-palkinnoista kisaavien nimet iltapäivällä Suomen aikaa. Mukana kisassa on hitunen suomalaisväriä, kun ehdolla olevan ulkomaisen elokuvan musiikin on säveltänyt suomalainen elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen.

Eniten Oscar-ehdokkuuksia ovat saaneet elokuvat No Country for Old Men ja There Will Be Blood. Kumpikin on ehdolla kahdeksan Oscar-palkinnon saajaksi. Seitsemän ehdokkuutta veivät filmit Atonement ja Michael Clayton.

Parhaan miessivuosan palkintoa tavoittelevat Casey Affleck (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford), Javier Bardem (No Country for Old Men), Hal Holbrook (Into the Wild), Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson's War) ja Tom Wilkinson (Michael Clayton).

Naissivuosan Oscarista kamppailevat Cate Blanchett (I'm Not There), Ruby Dee (American Gangster), Saoirse Ronan (Atonement), Amy Ryan (Gone Baby Gone) ja Tilda Swinton (Michael Clayton).

Australialaisnäyttelijä Cate Blanchett on ehdolla kahdessa kategoriassa ja tavoittelee siten sekä parhaan naispääosan että naissivuosan palkintoa.

Animaatioiden puolella vahvoilla on "Rottatouille", joka voi saada peräti viisi Oscar-palkintoa.

Suomalaissäveltäjä mukana ulkomaisessa elokuvassa

Vieraskielisen elokuvan Oscarista kisaavat israelilainen Beaufort, itävaltalainen Die Fälscher, puolalainen Katyn, kazakstanilainen Mongol sekä venäläinen 12.

Mongol-elokuvaan on säveltänyt musiikin suomalainen Tuomas Kantelinen, joka on aiemmin säveltänyt musiikkia lukuisiin suomalaisiin elokuviin. Vuonna 2004 Kantelinen sävelsi musiikin Renny Harlinin elokuvaan "Mindhunters", sen jälkeen elokuvasäveltäjä on tehnyt töitä ulkomaillakin. 39-vuotias Kantelinen on säveltänyt myös mm. MTV:n uutisten tunnusmusiikin.

Oscar-palkintojen saajat äänestetään akatemian jäsenten kesken ja palkintogaala järjestetään 24. helmikuuta. Aiemmin tässä kuussa Golden Globe -palkintogaala jouduttiin perumaan kokonaan, koska Hollywood-näyttelijät boikotoivat tapahtumaa tukeakseen marraskuusta asti kestänyttä käsikirjoittajien lakkoa. Yhdysvaltain elokuva-akatemian edustajat ovat kuitenkin vakuuttaneet, että Oscar-gaala pidetään huolimatta siitä, tulevatko niin sanotut A-listan tähdet paikalle vai eivät.

Ensimmäiset Oscar-palkinnot jaettiin vuonna 1929. Tuolloin palkinnot jaettiin elokuville, jotka olivat tulleet ensi-iltaan heinäkuun 1927 ja elokuun 1928 välillä. Siksi tänä vuonna palkinnonsaajat valitaan 80. kerran.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.