Osastosihteeri katseli kollegoidensa, lasten koulukavereiden ja onnettomuuksien uhrien potilastietoja – tuomittiiin kymmenientuhansien kärsimyskorvauksiin

Potilastietoja urkkineelle Kainuun keskussairaalan osastosihteerille kertyi mittava lasku potilastietojen urkinnasta, selviää Kainuun käräjäoikeuden tuomiosta.

Osastosihteeri joutuu maksamaan henkilökohtaisesti liki 25 000 euroa kärsimyskorvauksia. Sen lisäksi hän joutuu maksamaan Kainuun sote-kuntayhtymän kanssa yhteisvastuullisesti yli 9 000 euron arvosta kärsimyskorvauksia. Korvauksia maksetaan yhteensä yli 50 henkilölle.

Nainen tuomittiin myös vajaan 600 euron sakkoihin henkilörekisteririkoksesta, minkä lisäksi laskua kasvattavat oikeudenkäyntikulut.

Urkinnan kohteena lasten koulukaverit, onnettomuuksien uhrit

Syyttäjä vaati naiselle rangaistusta jopa 256 potilaan tietojen katselemisesta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän potilastietojärjestelmästä.

Nainen oli käräjäoikeuden päätöksen mukaan katsellut muun muassa Kainuun soten työntekijöihin, nykyisen aviomiehensä entisen puolison läheisiin, lasten luokka- ja harrastuskavereihin, julkisuudessa olleisiin henkilöihin, onnettomuuden uhreihin ja osastosihteerin omiin asiakassuhteisiin liittyviä merkintöjä.

Nainen oli kertonut esitutkinnassa katsoneensa muutaman henkilön kohdalta osoitetietoja, mutta 250 henkilön osalta hänellä ei ollut mitään muistikuvaa tietojen katsomisesta. Hän kiisti syytteet.

Nainen kertoi, että käsitteli osoite- ja yhteystietoja eri sidosryhmien pyynnöstä ja katsoi ainoastaan näitä tietoja. Hän myönsi käyttäneensä potilastietojärjestelmää "puhelinluettelona" näiden tietojen saamiseksi. Hänen mukaansa tietoja ei luovutettu kenellekään.

Nainen kertoi myös, että myös muut ihmiset olivat käyttäneet hänen tunnuksiaan tietokoneella, jolle oli vapaa pääsy.

Käräjäoikeus katsoi, että osastosihteeri oli syyllistynyt henkilörekisteririkokseen ja että hän oli tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta käsitellyt henkilötietoja vastoin henkilötietolain käyttötarkoitussidonnaisuutta.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että osastosihteeri olisi mennyt katselemaan tietoja huolimattomuudesta esimerkiksi samankaltaisten nimien takia, kun henkilöiden yhteydet osastosihteeriin otetaan huomioon ja katselukertoja oli useita.

Käräjäoikeus myös katsoi, että osastosihteeri oli ollut tietoinen järjestelmän käyttöön liittyvistä velvollisuuksistaan.

Siirretty muihin tehtäviin

Syytteeseen johtanut tapahtumasarja tuli ilmi, kun yksi asiakas ilmaisi epäilynsä potilastietojen luvattomasta käsittelystä.

Osastosihteeri sai tästä varoituksen vuonna 2016, minkä jälkeen Kainuun sote tarkasti osastosihteerin lokitiedot. Tällöin paljastui, että hän oli katsellut potilastietoja useiden sellaisten henkilöiden osalta, joihin hänellä ei ollut asiakassuhdetta.

Tuomion mukaan osastosihteerille on annettu varoitus ja hänet on siirretty muihin tehtäviin.

Lue myös:

    Uusimmat