Osaatko ratkaista tämän karkkiarvoituksen: Minkä nameista uskaltaisit syödä?

Tämän arvoituksen oikeasta vastauksesta riippuu vain henkesi – ainakin paperilla.

Tiedeartikkeleihin erikoistunut iflscience.com ilahduttaa lukijoitaan arvoituksella. Osaatko ratkaista todennäköisyysarvoituksen, jonka oikeasta vastauksesta riippuu vain henkesi (ainakin tässä arvoituksessa)?

Karkkiarvoitus

Mies asettaa kannolle eteesi kolme karkkia: punaisen, sininsen ja vihreän. Kaksi karkeista on myrkyllisiä. Saat poimia käteesi vain yhden.

arvoitus

Sovitaan, että valitset vihreän karkin. 

Juuri, kun olet syömässä sen, mies pysäyttää sinut. Hän kertoo tietävänsä, mitkä karkeista ovat myrkyllisiä. Hän aikoo poimia kannolta karkin, jonka tietää myrkylliseksi.

Mies poistaa sinisen karkin.

arvoitus2

Saat nyt muuttaa mieltäsi. Syötkö edelleen vihreän karkin, vai haluatko vaihtaa karkin, joka kädessäsi jo on? Onko se mielestäsi kannattavaa?

Mieti hetki! Vastauksen arvoitukseen saat kuvan jälkeen. 


Yllätys, yllätys: kysymykseen on olemassa oikea vastaus, ja se on "kyllä". Haluat vaihtaa vihreän karkin toiseen.

Miksi näin?

Kun otit vihreän karkin käteesi, mahdollisuutesi valita oikein oli 1/3. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut: koska punainen karkki selvitti "testin" ja jäi pölkylle, sen myrkyttömyystodennäköisyys on nyt kaksi kolmasosaa. Vihreän karkin todennäköisyys olla myrkytön on edelleen sama, koska se ei ollut pölkyllä, kun karkkeja karsittiin.

Voit ajatella myös niin, että todennäköisyys poimia myrkkykarkki alussa on 2/3, jolloin karkin vaihtaminen toiseen lopussa pelastaa henkesi. Jos valitsit jo alussa turvallisen karkin, kuolet. Vaihtaminen on siis hyvä idea kaksi kolmasosaa ajasta. 


Lähde: IFLScience

Lue myös:

    Uusimmat