Osaatko pestä kädet oikein? Näin huolehdit hyvästä käsihygieniasta ja suojaudut pöpöiltä

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Katso videolta ohjeet, kuinka peset kätesi oikein.

Elämme hurjia aikoja. Suojaudu pöpöiltä ja taudeilta hyvällä käsihygienialla. Tarkista videolta käsienpesun kultaiset säännöt.

Ympäri maailmaa jylläävä koronavirus on yksi syy muistaa huolellinen käsienpesu. Kunnollinen käsihygienia ehkäisee kuitenkin monia tauteja aina flunssasta moniin mahatauteihin. Oikeaoppinen käsienpesu ei edes ole niin vaikeaa tai aikaa vievää, kuin voisi luulla, sillä käsienpesussa menee vain minuutti.

Pese kätesi aina kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoanlaittoa ja ruokailua, wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen, sekä silloin, kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Käsiä kuuluu huuhdella juoksevan veden alla noin 20 sekunnin ajan. Pese käsiä niin kauan kuin olet laulanut mielessäsi Ukko Nooa -laulun kerran läpi. 

Käytä erityistä huomiota käsien kuivauksessa. Pöpöt viihtyvät kosteilla pinnoilla. Influenssakaudella kannattaa mahdollisuuksien mukaan kuivata kädet kertakäyttöisillä paperiliinoilla, verrattuna esimerkiksi yleisissä vessoissa oleviin vedettäviin pyyhkeisiin. Kun pöpöt ovat vilkkaimmillaan, on hyvä välttää koskemasta samoihin asioihin ja pintoihin monien muiden ihmisten kanssa.  Muista myös olla hiplaamatta kasvojasi!

Jos peset kätesi huolellisesti, ei käsidesiä välttämättä tarvitse. Jos vierailet terveyskeskuksessa, sairaalassa tai hoitokodissa, voi käsidesiä käyttää. Flunssan aikaan kotonakin käsidesille voi olla käyttöä. Käsidesiä on myös hyvä käyttää silloin, kun ei ole mahdollisuutta pestä käsiä, esimerkiksi ulkomailla. Käsidesi ja jatkuva käsienpesu kuivattaa käsien ihoa, joten käsirasvan käyttö voi myös olla paikallaan.

Katso videolta ohjeet muistutukseksi, kuinka peset kätesi oikein.

Lue myös:

    Uusimmat