Käytä käsihuuhdetta! Muistatko tämän korvamadon? Sairaalaväen ja pop-tähden rap-valistusvideo on ajankohtaisempi kuin koskaan

Sairaalaväki ja pop-tähti julkaisivat hulvattoman rap-valistusvideon 2:46

Koronavirus jyllää maailmalla, joten on syytä pestä kädet ja kunnolla. Kahden vuoden takainen käsihygieniaräppi muistuttaa asiasta tehokkaasti.

Käytä käsihuuhdetta. Jos jokin viesti jäi mieleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja käsihuuhteita kauppaavan Berner Pron yhteisestä Käsihygienia-räppi-musiikkivideosta, se on viesti huuhteen käytön tärkeydestä.

Video on kerännyt suurta huomiota sosiaalisessa mediassa, ja terveysvalistukselliseksi videoksi kipale on kerännyt noin 37 109 katsomiskertaa Youtubessa.

Pop-artistina tunnettu, Berner Pron tuotepäällikkönä työskentelevä Tea Hiilloste kertoi, että idea räpistä tuli HUS:in hygieniahoitajilta näiden vieraillessa Heinävedellä yrityksen tehtailla ja Valamon luostarissa.

– Teimme sanat, ja minä tein taustat, pari vuotta sitten hygieniahoitajaksi valmistunut Hiilloste valotti videon taustoja MTV Uutisille.

Potilaidenkin vaadittava hygieniaa

– Idea on levittää sanomaa ja vaikuttaa ammattilaisiin. Käsihuuhteen käyttö voisi edelleen olla paremmallakin pohjalla. Sitä pitäisi käyttää enemmän, Hiilloste kertoo videon tarkoituksesta.

Hän korostaa, että videolla halutaan vaikuttaa hoitotyötä tekevien lisäksi myös potilaisiin.

– Siksi kysyn videolla potilaan roolissa, että onko kädet puhtaat. Sitä pitää vaatia, Hiilloste sanoo.

Hänen mukaansa käsihuuhteen käyttö ennen ja jälkeen potilaskontaktin ei riitä, vaan sitä tulee käyttää myös välissä aina, kun henkilö koskee johonkin tavaraan.

"Pääasia on herättää"

Hiilloste kertoi vetäneensä HUS:in ruokalassa räppiä useamman tunnin ajan yhdessä infektioyksilön ylilääkäri Asko Järvisen kanssa paikalla olleelle henkilökunnalle.

– Moni on ollut iloinen ja yllättynytkin. Pääasia on herättää, ja hyvällä asiallahan tässä ollaan liikkeellä. Kaikki ovat turvassa, kun käytetään käsihuuhdetta, Hiilloste sanoo.

Videota on sen kommenteissa kommentoitu tietystä 1990-luvun tunnelmasta. Hiilloste pohtii, mistä mielikuva on syntynyt.

– Kyllä me ihan yritetään olla 2018-luvulla, mutta ehkä asusteiden osalta on 1990-luvun henkeä, hän pohtii.

Terveysviranomaiset huolissaan antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien leviämisestä 7:47

Superbakteerit huolettavat YK:ssa asti

Videolla esiintyvä HUS:in infektioyksikön ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että sairaalan henkilökunta innostui mukaan räpin tekoon, minkä asiasta video saatiin sairaalan omaan ympäristöön.

Hän kertoo videon liittyvän lauantaina vietettyyn kansainväliseen käsihygieniapäivään, jonka yhteydessä muun muassa keskussairaalat kampanjoivat käsihygienian merkityksestä.

– Käsihuuhteilla on iso merkitys sairaaloiden turvallisuudessa, koska hoitoresistentit bakteerit lisääntyvät, ja paine kasvaa koko ajan, hän kertoo.

Esimerkkitapaukseksi hän kuvailee Pohjois-Afrikasta siirrettävän potilaan, jolla voi olla useitakin hoidon ulkopuolella olevia bakteereja. Tällöin on tärkeää, että bakteerit eivät leviä sairaalan ulkopuolelle tai toisiin potilaisiin. Siinä käsihuuhde auttaa, koska bakteerit eivät ole kehittäneet etanolia kestäviä kantoja.

– Hoitoresistentit bakteerit ovat harvoja YK:n yleiskokoukseen nousseita terveysaiheita, Järvinen kuvailee aiheen merkitystä.


"Yhteisessä veneessä ollaan"

Hän kertoo HUS:issa tehdyn omia sisäisiä koulutusvideoita ja muutenkin herätetyn henkilökuntaa, mutta mitään rap-esityksen kaltaista ei olla aikaisemmin tehty.

– Yritetään herätellä omaa porukkaa, mutta myös potilaita. Yhteisessä veneessähän tässä ollaan, hän toteaa.

Järvinen on tyytyväinen videoon, jossa on saanut laittaa itsensäkin peliin.

– Tarkoitus oli, että saadaan huomiota, ja sehän on onnistunut, kun sinäkin soitat, hän toteaa.

Hän kiittelee hyvin tehtyä videoita, jonka takana ovat Hyrian opiskelijat.

– Kiitos heille ja mukana olleille, Järvinen toteaa.

Antibioottien liikakäyttöä pidetään Suomen terveysuhkana 2:03

Juttu on julkaistu alun perin 7. toukokuuta 2018. Juttu päivitetty 28.2.2020 klo 10.10. Ingressi ja otsikko muutettu, ja aikamuotoja päivitetty. 

Lue myös:

    Uusimmat