Orpo säästöpäätösten perumisesta: Ministeri voi tuoda esityksen korvaavista säästöistä

Anna-Maja Henriksson ilmoitti jälleen esittävänsä korvaavia säästöjä niin, että toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuus voisi jatkua.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että ministerit voivat vielä esittää korvaavia toimia kehysriihen säästöpäätöksille.

– Jos asianomainen ministeri, jolle joku säästö kuuluu, tulee siihen tulokseen, että sillä ei saavuteta säästöä tai se on sen kaltainen, että kannattaa korvata jollain muulla. Niin hän voi tehdä sen esityksen, tuoda sen hallituksen pöytään, ja näin tässä nyt ollaan toimimassa. Silloin hallitus arvioi sen, mikä on esitys, Orpo sanoi.

Hallitus päätti kehysriihessä kaikkiaan kolmen miljardin euron sopeutustoimista. Orpo sanoi, että tästä säästöjen kokonaisuudesta pidetään kuitenkin kiinni.

Henriksson aikoo esittää vaihtoehtoa

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, että hän aikoo toimia näin, jotta päätös toisen asteen oppimateriaalien muuttumisesta osin maksullisiksi voidaan perua. Hän on puhunut asiasta jo aiemmin.

Henriksson huomautti, ettei kehysriihen alla ollut käytössä kaikkea tietoa eikä esimerkiksi kaikkia vaikutusten arvioita. Nyt sellaisia on tehty opetusministeriössä.

– Niiden perusteella olen vetänyt itse sen johtopäätöksen, että nyt etsimme korvaavia säästöjä. Ja nämä säästöt tulemme esittämään sillä tavalla, että voidaan jatkaa niin, että oppimateriaalit toisella asteella ovat maksuttomia.

Lue myös:

    Uusimmat