Ministeri Henriksson MTV:lle: Hallituksen päätös pistää opiskelijat eriarvoiseen asemaan – toisen asteen materiaalien pysyttävä maksuttomina

RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson haluaa säilyttää toisen asteen oppimateriaalit maksuttomina nykyiseen tapaan. Hän nosti asian esiin tänään RKP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Anna-Maja Henriksson sanoi MTV Uutisille, että hänen mukaansa hallituksen päätös rajata oppimateriaalin maksuttomuutta toisella asteella johtaa eriarvoiseen kouluun. 

Minulle on tärkeää, että meillä on yhdenvertainen koulujärjestelmä Suomessa. Oppilaat voivat joutua hyvin eriarvoiseen asemaan riippuen siitä missä päin Suomea oppilaitos sijaitsee, totesi Henriksson. 

Hallitus päätti osana kevään kehysriihen säästötoimia, että maksuttomuus rajataan sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Henrikssonin mukaan tarkoituksena oli kuitenkin turvata maksuttomat oppimateriaalit oppivelvollisuusiän puitteissa.

Kunnat ja oppilaitokset voivat hallituksen esityksen mukaan itse päättää perivätkö ne maksua oppimateriaaleista sen jälkeen kuin opiskelija on täyttänyt 18 vuotta. Myös kuntien sisällä julkisilla ja yksityisillä oppilaitoksilla voisi olla erilaiset käytännöt.

Suhteessa säästöihin tämä olisi hyvin byrokraattinen järjestelmä, joka olisi myös kallis toteuttaa. 

Hallitus on laskenut, että oppimateriaalin maksuttomuuden rajaaminen 18-vuotiaiden kohdalla säästäisi 6 miljoonaa euroa vuonna 2025. 

2026 vuodesta eteenpäin säästöt olisivat 12 miljoonaa euroa vuodessa.Henriksson sanoo etsivänsä korvaavia säästöjä opetus- ja kulttuuriministeriön budjetin sisältä. 

Hänen mukaansa on myös epäselvää, voisiko toisen asteen opiskelijoiden eriarvoisuus olla perustuslain vastaista.

Mielestäni on myös turhaa ottaa sellaista riskiä, että oppimateriaalin maksuttomuuden rajaaminen olisi perustuslain vastaista, painotti Henriksson.

Juttua muokattu kauttaaltaan kello 14.59, korvattu alkuperäinen STT:n uutinen aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat