Mainos

Orpo pitää ay-liikkeen vastatoimia ylimitoitettuina – ei aio vetää lakiesitystä pois: "Hallituksella on velvollisuus auttaa pk-yrityksiä"

0:30

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on pahoillaan, että ay-liikkeen poliittiset lakot osuvat tavallisten ihmisten arkeen, vaikka he eivät ole osapuolia koko kiistassa.

Videolla näytetään kuvaa Seinäjoelta, jossa miljonääri tarjosi ruoan lakon takia ruoatta jääneille koululaisille. 

Orpo ei kuitenkaan taivu palkansaajajärjestöjen vaatimukseen, että hallituksen pitää vetää pois lakiesitystään irtisanomisten helpottamiseksi alle 10 työntekijän yrityksissä.

– Yrittäjille tehdyn kyselyn mukaan jopa kolmasosa pienyrittäjistä arvioi, että palkkaa lisää työntekijöitä, jos esitys menee läpi. Silloin puhutaan kymmenistä tuhansista työpaikoista, Orpo puolustelee esitystä.

Orpon mielestä ay-liikkeen vastatoimet ovat ylimitoitettuja. Kuitenkin hän painottaa keskustelujen tärkeyttä.

– Aina pitää keskustella, ja jos on näin kärjistynyt tilanne, pitää erityisesti keskustella. Mutta hallitus on saanut vahvan eduskunnan tuen ja lakiesitys etenee eduskuntaan, Orpo toteaa.

Orpo uskoo, että ratkaisu löytyy

Orpo arvioi, että työmarkkinatilanne olisi samanlainen, vaikka hallitus ei olisikaan antanut tiedonantoa eduskunnalle työllisyyspolitiikastaan ja siitä seurannutta luottamusäänestystä ei olisi järjestetty. Hän painottaa, että tällä hetkellä ay-liike ei ainoastaan vastusta hallituksen lakiesitystä vaan eduskunnan siunaamaa linjausta.

– Hallituksella on velvollisuus tehdä esityksiä, joilla saisimme ne 270 000 työtöntä töihin, ja velvollisuus auttaa pk-yrityksiä heidän kasvussaan. Tämä on oikeansuuntainen esitys, ja ketään ei jatkossakaan irtisanota mielivaltaisesti. Ei voi olla niin, että ainoa vaihtoehto on, että hallitus vetää esityksenä pois, sanoo Orpo.

Tällä hetkellä on vaikeaa nähdä ulostuloa, mutta Orpo uskoo, että jokin ratkaisu löytyy. Milloin ratkaisu voisi löytyä hän ei kuitenkaan halua ennustaa.

– Joku ulostulo on löydettävä ja aina pitää olla keskusteluyhteys, mutta mihin se johtaa ja mistä ratkaisu löytyy, jää nähtäväksi, Orpo arvioi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja