Orpo ei suoraan lämpene kokoomuskollega Satosen maahanmuuttoavaukselle: "Minun on huolehdittava, että hallitusohjelmaa viedään yhteisymmärryksessä eteenpäin"

Pääministeri Orpo odottaa RKP:lta pikaista päätöstä hallituksessa mukanaolosta 1:51
Pääministeri Orpo odottaa RKP:lta pikaista päätöstä hallituksessa mukanaolosta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla työministeri Arto Satosen kommenttia mahdollisesta työnhaun erillisratkaisusta ulkomaalaisten huippuasiantuntijoiden kohdalla.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo ymmärtävänsä erittäin hyvin lähtökohdat, joiden perusteella hänen puoluetoverinsa, työministeri Arto Satonen kaavaili poikkeusjärjestelyä maahanmuuttaneille huippuasiantuntijoille.

Orpo ei kuitenkaan pidä hyvänä, että ratkaisuja haetaan julkisuuden kautta.

– Pitäisi löytää keinoja, miten ihmiset työllistyvät mahdollisimman nopeasti. Toisaalta minun on pääministerinä huolehdittava, että hallitusohjelman asioiden toimeenpanoa viedään yhteisymmärryksessä eteenpäin.

Hallitus aikoo hallitusohjelmansa mukaisesti kiristää lakia työperäisen maahanmuuton kohdalla niin, että kolmen kuukauden työttömyysjakson jälkeen ulkomaalainen henkilö joutuu poistumaan maasta, ellei hän ole löytänyt uutta työtä.

Satonen kertoi MTV:n Uutisextrassa, että järjestelmää täytyy vielä tarkastella huippuosaajien kannalta. 

"Etsimme käytännönläheistä ratkaisua"

Hallitusohjelmassa on Orpon mukaan useita toimia, joilla osaamisen saamista pyritään helpottamaan ja siihen liittyvää byrokratiaa karsimaan.

– Kolmen kuukauden sääntö on yksi hallitusohjelmaan kirjatuista asioista. Miten se sitten toimeenpannaan niin, että osaajat saavat mahdollisuuden työttömyyden tullen jatkaa (Suomessa) työskentelyä, siihen täytyy löytää hyviä ratkaisuja.

Hän korostaa pääministerin haastattelutunnilla, että Suomeen tarvitaan niin osaajia kuin huippuosaajia. Kolmen kuukauden säännön valmistelutyö on vasta alkamassa.

– Sitten, kun istumme yhteisen pöydän ääreen, haemme käytännönläheistä ratkaisua.

Satonen totesi MTV:n Uutisextrassa uskovansa, että myös perussuomalaiset hyväksyvät ratkaisun, vaikka asiasta ei ole sovittu hallitusohjelmassa.

Perussuomalaiset ilmoitti kuitenkin vastustavansa Satosen ehdotusta. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoi MTV:lle pitävänsä kommenttia erikoisena, eikä pidä asiaa ainakaan äkkiseltään kovin perusteltavana muutoksena.

Lue myös:

    Uusimmat