Hallitukselta erillisratkaisu: Kolme kuukautta työttömänä ja ulos Suomesta -linjaus ei koske ulkomaalaisia huippuasiantuntijoita, kertoo työministeri Satonen MTV:lle

Työministeri Satonen MTV:lle: Hallitus aikoo tehdä erillisratkaisun ulkomaalaisten huippuasiantuntijoiden kohdalla 2:32
Hallitukselta erillisratkaisu: Kolme kuukautta työttömänä ja ulos Suomesta -linjaus ei koske ulkomaalaisia huippuasiantuntijoita, kertoo työministeri Satonen MTV:lle

Hallitus aikoo tehdä erillisratkaisun ulkomaalaisten huippuasiantuntijoiden kohdalla, jotta heidän ei tarvitse poistua Suomesta kolme kuukautta kestäneen työttömyysjakson jälkeen. Näin totesi työministeri Arto Satonen MTV:n Uutisextrassa. 

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus aikoo kiristää lakia työperäisen maahanmuuton kohdalla niin, että kolmen kuukauden työttömyysjakson jälkeen ulkomaalainen henkilö joutuu poistumaan maasta, ellei hän ole löytänyt uutta työtä.

 Moni yritys on kritisoinut tätä, koska jo rekrytointiprosessi voi kestää jopa puoli vuotta. Tämän takia hallitus aikookin räätälöidä erityisratkaisun tällaisille työntekijöille, kertoo Arto Satonen

Silloin kun on kyse näistä huippuosaajista, täytyy vielä katsoa tätä järjestelmää, mutta isossa kuvassa tämä on täysin perusteltua, että kun tullaan työluvalla Suomeen niin kauan kun täällä töitä on, niin ollaan maassa, sitten kun työ loppuu, palataan kotimaahan. 

– Ei kestä kolmea kuukautta, kun Uudenkaupungin autotehtaalta siirrytään broilerituotantoon. Mutta se on totta, että näissä korkeasti koulutettujen tehtävissä ja erityisesti sellaisten henkilöiden kohdalla, joilla saattaa olla karenssissa ja kilpailukieltosopimuksia tämä prosessi kestää ja tähän meidän täytyy etsiä omaa ratkaisunsa. 

Minkälainen se voisi olla?

– Sitä parhaillaan selvitetään. Tämän lain on tarkoitus tulla voimaan 2024 syksyllä. Lainvalmistelun yhteydessä haetaan eri vaihtoehtoja tähän.  

Satonen uskoo, että myös perussuomalaiset hyväksyvät tämän ratkaisun, vaikka asiasta ei ole sovittu hallitusohjelmassa. Kyse on hänen mukaan sen varran pienestä ryhmästä.

Kova työmarkkinasyksy tulossa

Odotettavissa on riitaisa työmarkkinasyksy. SAK ja Teollisuusliitto ovat jo ilmoittaneet aloittavansa järjestöllisten toimenpiteiden valmistelun hallitusta vastaan. Hallitus aikoo muun muassa puuttua lakko-oikeuteen, porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja edistää paikallista sopimista. Satosen mukaan uudistuksia aiotaan viedä läpi vaikka palkansaajapuoli vastustaa niitä.

Aikaisemmat hallitukset ovat toimineet niin, että jos joku osapuoli ilmoittaa, että tämä uudistus ei käy lainkaan, niin silloin uudistus on kokonaan pysäytetty. Niin me emme voi toimia, mutta sen sijaan se, että millä tavalla se laitetaan käytäntöön. Mitkä ovat ne yksityiskohdat, vaikkapa työrauhakysymyksissä ja miten esimerkiksi suhteellisuus tukilakoissa määritellään, niin tämä asia voidaan työryhmässä ratkaista.

Aikuiskoulutustuki lakkautetaan

Oppositio on kritisoinut hallituksen aikeita lakkauttaa aikuiskoulutustuki. Satosen mukaan tuki on ollut kallis ja tehoton. Uudelleenkoulutus julkisella sektorilla aiotaan jatkossa ratkaista toisella tavalla. 

– Koulutusta annettaisiin jatkossa enemmän niin, että se voidaan työn ohessa suorittaa koska tämä valtiontalouteen merkittävä vaikutus aikuiskoulutustuesta tulee siitä, että sen negatiivinen vaikutus työllisyyteen on tällä hetkellä – 8000 työllistä, koska ihmisiä on keskellä työuraa poissa työmarkkinoilta.

Koko Uutisextran haastattelu on katsottavissa MTV Katsomossa 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat