Oppositiopoliitikot poistuivat Säätytalolta huolestuneina – liikkumisrajoituksille ei herunut kannatusta, hallitukselta odotetaan esitystä

17:11
Näin neuvotteluja liikkumisrajoituksista kommentoitiin tiistaina iltapäivällä.

Oppositiopuolueiden poliitikkoja poistui tiistaina huolestuneina Säätytalolta, jossa kaikilla eduskuntapuolueilla oli yhteinen infotilaisuus koronarajoitusten jatkamisesta.

Esillä ovat olleet niin liikkumisrajoitukset kuin maskipakko.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei kannattanut kumpaakaan.

– Liikkumisrajoitukset ovat Perussuomalaisten mielestä liian kova keino. Näiden valvominen olisi myös hankalaa. Suomalaiset ovat kuuliaisia, joten suosituksillakin voidaan päästä pitkälle, Tavio mietti.

Myös kokoomus on ollut kriittinen liikkumisrajoituksille, mutta on ollut suopeampi maskipakolle. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen asettelivat sanansa varovaisesti illan kokouksen jälkeen.

– Jos hallitukselta tulee esitys, kastomme sitä ja arvioimme, onko se oikeasuhtainen. Nyt esillä oli luonnospohdintaa. Hallituksella on paras saatavilla oleva tietoa. Odotamme heiltä esitystä, Orpo puhui.

– On tässä vaiheessa mahdotonta lähteä kuittaamaan hallituksen esittelemää luonnosta. Kaikkien yhteinen huoli on kontaktien vähentäminen, Mykkänen sanoi.

Liikkumisrajoituksiin liittyy olennaisena kysymyksenä se, osoittautuvatko ne välttämättömiksi. Perusoikeuksiin kajoavia rajoituksia ei voida säätää varmuuden vuoksi.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ei ollut tässä vaiheessa vakuuttunut liikkumisrajoitusten välttämättömyydestä.

– Mielestäni välttämättömyyskriteerit eivät nyt täyty, hän kertoi.

Samoilla linjoilla oli sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), joten myös hallituspuolueissa on vahvoja epäilyjä rankkojen rajoitusten suhteen.

– Varmaan tällä hetkellä se välttämättömyyskriteeri ei täyty. Lainsäädäntötyö vaatii kuitenkin aikansa, joten valmistelua on tehtävä, Pekonen pohti mennessään Säätytaloon.

Liike Nyt -oppositiopuolueen puheenjohtaja Harry Harkimo oli huolissaan siitä, miten kaupoille käy.

– Tulee rumaa jälkeä. Jos ihmiset eivät pääse liikkumaan muualle kuin ruokakauppoihin, apteekkiin ja postiin, muuta kaupat eivät voi pysyä auki. Nyt pitäisi vielä odottaa ja seurata tilannetta, Harkimo totesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja