Oopperalaulaja Raimo Laukka: Pelkäsin menettäväni ääneni kokonaan

Maailman oopperasaleissa ja konserttilavoilla mainetta niittänyt baritoni Raimo Laukka sairastui vuosituhannen lopulla refluksitautiin, joka oli viedä häneltä äänen.

Refluksitaudissa mahan sisältöä virtaa jatkuvasti ruokatorveen. Yleisin oire on närästys, mistä Raimo Laukka kärsi vuosien ajan ilman, että sille löydettiin syytä. Toinen, laulajalle erittäin kiusallinen oire oli äänen käheys.

– Ääneni oli aamuisin hyvin käheä, ja vasta iltapäivällä sain sen kunnolla toimimaan. Juoksin asiantuntijalta toiselle vuosien ajan, mutta oikeaa syytä käheydelle ei tahtonut löytyä. Kun diagnoosi refluksitaudista lopulta tehtiin, kuulin koko sairaudesta ensimmäisen kerran, Laukka kertoo.

Diagnoosin tehnyt lääkäri totesi heti, että menisi pitkään ennen kuin Laukka pystyisi taas laulamaan.

– Jouduin peruuttamaan valtavan määrän esiintymisiä sekä Suomessa että ulkomailla.

Riskinä äänen menetys

Laukan tautiin eivät lääkkeet purreet, joten se jouduttiin hoitamaan leikkauksella. Joissakin tapauksissa leikkauksen seurauksena potilas saattaa menettää äänensä melkein kokonaan, joten myös Laukka joutui pelkäämään työkalunsa puolesta.

– Olihan se todella kova paikka henkisesti. Jouduin miettimään jopa uranvaihtoa, Laukka toteaa.

Uutta ammattia ei sentään kuitenkaan tarvinnut opetella, sillä Laukka toipui ja sai äänensä takaisin. Tosin siihen meni aikaa.

– Olihan se turhauttavaa, kun tiesi, että ääni on joskus toiminut hienosti, mutta leikkauksen jälkeen oikeanlainen äänenkäyttö piti opetella alusta. Yhteensä prosessiin kului kaksi vuotta.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat