Oopperajuhlat vetää puoleensa arvovieraita

Savonlinnan Oopperajuhlien taustalla toimii rautaisa koneisto. Joka ilta vaihtuvat esitykset tuovat työhön erityistä haastetta.

Olavinlinnassa käy kesällä parin kuukauden ajan kova kuhina, kun Savonlinnan Oopperajuhlat valtaa historiallisen paikan.

Oopperajuhlille on poikkeuksellista ja samalla haastavaa se, että kuukauden ajan toimitaan ikään kuin repertoaariteatteri.

− Meillä on neljässä päivässä kolme ensi-iltaa. Näyttämöllä vaihtuu teos joka ilta. Aamuisin harjoitellaan, iltaisin on esitys ja yöllä vaihdetaan lavasteita ja tehdään valoja. Juhlien ajan täällä tehdään töitä 24 tuntia vuorokaudessa, Jan Hultin sanoo.

Suomalaisella asenteella

Oopperajuhlien organisaatio työllistää talvella 18 ihmistä. Kesällä määrä kasvaa yhdeksäänsataan. Taiteilijoita juhliin saapuu tänä vuonna noin 520, joista puolet on suomalaisia ja loput ympäri maailmaa.

− Organisaation osaaminen on kehittynyt 10−15 vuoden aikana melkoisesti. Ammattitaito ja suunnitelmallisuus ovat kasvaneet, Hultin kehuu.

Suomalaisella jämptillä luonteella lienee osuutta asiaan. Maineikkaassa oopperamaassa Italiassa käytännön asiat eivät hoidu yhtä rautaisalla otteella.

− Jos meillä olisi samanlainen mentaliteetti kuin italialaisilla vierailijataloillamme, täällä olisi päällä täysi härdelli ja kaaos, Hultin naureskelee.

− Silti he tekevät aivan upeaa oopperaa, Oopperajuhlien johtaja lisää.

Arvovieraita Savonlinnassa

Savonlinnan Oopperajuhlien tunnelmasta nauttii vuosittain tavallisen kansan ohella arvovieraita, yhtenä tunnetuimpana tasavallan presidentti Tarja Halonen. Presidentin ja joidenkin muiden valtioneuvoston jäsenien kohdalla turvajärjestelyt ovat suojelupoliisin vastuulla.

− Me teemme toki yhteistyötä viranomaisten kanssa.

− Presidentti Tarja Halonen ei vaadi mitään ihmeellisyyksiä. Tietysti pidämme hänestä hyvää huolta. Presidentille tyypillistä on se, että hän haluaa kohdata kansalaisia eri tilanteissa, joskus jopa illalla nakkikioskilla. Se on mukava, ihmisläheinen tyyli toimia, Hultin sanoo.

Luonnonvoimat yllättävät

Aivan kaikkeen oopperajuhlien organisaatiokaan ei voi vaikuttaa. Hultin muistaa tilanteen, jossa sade hakkasi katettuun katsomoon niin kovaa, että esitys piti keskeyttää hetkeksi. Näin ei kuitenkaan käy onneksi usein.

Toisinaan säätila saattaa myös toimia kutsumattomana, mutta hienona lisäefektinä.

− Joskus ukkonen on alkanut paukkua juuri kun myös oopperassa on raju kohta.

Oopperajuhlien yleisö saa Hultinilta kiitosta. Oopperasta tullaan nauttimaan, ja tunnelma on sen mukainen.

− Meillä voi olla koko kesässä 7−10 ihmistä, jotka ohjataan katsomon taakse lepäämään liiallisen juomista nauttimisen vuoksi.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja