Mainos

Onko vauvasi hankala? Se on totta: Jotkut lapset ovat helpompia kuin toiset

Totuus on, että osa vanhemmista saa helpomman lapsen kuin muut, lastenlääkäri Perri Klass kirjoittaa The New York Timesin blogissa.

Millainen lapsi olit? Entä sisaruksesi, sukulaisesi? Nukuitteko kaikki kahden tunnin yöunia ja itkitte pitkin yötä?

Lapset ovat erilaisia: yksi nukkuu pitkissä pätkissä heti synnyttyään, kun toiset heräävät tunnin välein. Sanaparilla "helppo lapsi" viitataankin yleensä iloiseen, hyvin nukkuvaan ja syövään lapseen, joka ei aiheuta vanhemmilleen harmaita hiuksia.

Kun lapsi syntyy, vanhemmille on tarjolla kasapäin ohjeita: näin lapsen tulee syödä, nukkua ja olla. Kasvatus, ympäristö ja kokemukset muokkaavat myös vaikeana pidetyn lapsen persoonaa. Totuus kuitenkin on, että osa vanhemmista saa helpomman lapsen kuin muut, lastenlääkäri Perri Klass kirjoittaa The New York Timesin blogissa.

Klass kertoo kohtaavansa vastaanotolla vanhempia, jotka itkevät kuvaillessaan julkisella paikalla tapahtuvia lapsen raivokohtauksia, ja ohikulkijoiden tuomitsevia katseita. 

– Kuuntelin äidin kertomusta siitä, miksi toinen heidän lapsistaan on enkeli, toinen paholainen. Sitten tarinaa kertonut äiti alkoi itkeä. Eräs isä kysyi, olenko koskaan kuullut avioerosta, jonka olisi aiheuttanut öitä valvova vauva, lastenlääkärinä työskentelevä Klass kuvaa.

Lapsilotossa voittaneet vanhemmat taputtelevat itseään selkään

Klassin mukaan lasten persoonallisuuserot ovat kuin lastenlääketieteen suuri salaisuus: vanhemmat, jotka niin sanotusti ovat voittaneet lapsilotossa taputtelevat itseään selkään ja kiittävät itseään hyvästä kasvatustyöstä samalla, kun niin sanotun vaikean lapsen kanssa elävät vanhemmat saavat kuulla syyttelyä "epäonnistuneesta kasvatuksesta" – heidän lapsensahan huutaa ravintolassa, metrossa ja junassa, ei nuku, syö tai muutenkaan toimi, kuten ne lapset, joita kehutaan kilteiksi ja kuuliaisiksi.

Osa vanhemmista saa temperamenttisen lapsen, jonka kanssa he tekevät parhaansa. Klassin mukaan perheessä ei ole mitään vikaa, vaikka heillä olisikin vaikeana pidetty lapsi.

– Haluan kuitenkin tunnustaa sen tosiasian, että yhden terveen, tavallisen lapsen kasvattaminen voi olla paljon vaikeampaa kuin edellisen lapsen – tai seuraavan – kasvattaminen.

Klass tietää, mistä puhuu. Toinen hänen lapsistaan oli hyvä nukkuja, mutta myös itsepäinen, taistelutahtoinen ja herkästi tulistuva.

– Nyt kun hän on aikuinen, näen, että monet lapsuuden piirteet ovat muuntunet päättäväisyydeksi ja luonteenlujuudeksi. Kun mietin kokemaamme, en usko, että olisimme selvinneet hengissä ainakaan ilman runsasta lepoa, hän pohtii.

Klass myös muistuttaa, ettei mikään vaihe kestä ikuisesti: ennemmin tai myöhemmin kaikki lapset oppivat potalle, luopuvat tutista tai alkavat nukkua täysiä yöunia.

Mitä teet, jos lapsesi raivoaa kaupssa? Vuoden isät kertovat videolla:

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.