Mainos

Onko tässä SM-liigan parhaiten vaiettu salaisuus? 20-vuotiaana sarjan maalintekijäeliitissä, potentiaalia NHL:ään asti: "En näe mitään estettä"

Hämeenlinnan Pallokerhon hyökkääjä Jere Innala on noussut yllättäen SM-liigan maalipörssin kärjen tuntumaan ja omaa potentiaalia jopa tarunhohtoiseen NHL:ään asti.

HPK pelaa ylivoimalla.

Niclas Lucenius saa kiekon vasemman laidan b-pisteelle hyökkäysalueella. Lähes välittömästi lähtee napakka syöttö vastustajan alivoimanelikon läpi toisen laidan b-pisteellä odottelevalle Jere Innalalle.

Syöttö napsahtaa kohdilleen, ja Innala päättää laukoa heti. Punalamppu syttyy, yleisö räjähtää huutoon, ja HPK:n numero 21 nostaa kädet kohti kattoa. Jälleen on syntynyt maali ja jälleen Innala on ottanut askeleen lähemmäksi SM-liigan maalipörssin kärkeä.

– Innala pyrkii ampumaan suorasta syötöstä: hän ei valitse sitä asentoa, vaan jos on sauma ampua ykkösestä, hän ampuu. Vaikka syöttö ei aina ihan kohdilleen tulisikaan, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen kertoo MTV Urheilulle.

Innala on noussut komeetan lailla SM-liigan maalintekijäeliittiin.

Hän pelaa kolmatta kauttaan liigatasolla ja teki kahdella edellisellä kaudella yhteensä seitsemän osumaa. Tällä kaudella Innala on pöllyttänyt verkkoja jo 21 kertaa.

Kehitys on ollut hurjaa, ja kun ikääkin on vasta 20-vuotta, herää kysymys: mihin Innalan potentiaali yltää?

– KHL, NHL, kansainväliset pelit – en näe mitään estettä, etteikö hän voisi jollain aikajänteellä jossain sielläkin pelata. Mutta annetaan Jeren kasvaa rauhassa, on vielä asioita, joiden eteen hänen on tehtävä vielä paljon töitä, Pennanen miettii ja jatkaa:

– Jos hän onnistuu siinä ja jaksaa sitkeästi tehdä töitä, ei ole mitään lasikattoa sen suhteen, missä hän voisi pelata.

Innala onkin kevättä ajatellen yksi HPK:n tärkeimmistä täsmäaseista.

Vaarallinen maalintekijä

Innalasta on kehittynyt varsin vaarallinen maalintekijä SM-liigatasolle.

Hän on kylvänyt tuhoa tällä kaudella etenkin rannelaukauksellaan. Innalan rannelaukaus lähtee terävästi ja hän pystyy laukomaan kauempaakin vaarallisesti ja tarkasti.

Innala on tehnyt hyökkäysalueen oikealta laidalta lähes puolet 21 osumastaan, tarkkaan ottaen 48 prosenttia.

Suoraan syötöstä osumia on syntynyt yhdeksän kappaletta, joka tekee 43 prosenttia kaikista osumista.

Innalan vaarallisuutta lisää se, että mikäli hän ei pysty laukomaan suoraan syötöstä, ottaa hän kiekon haltuun ja laukoo rannelaukauksella heti seuraavasta liikkeestä. Innala tekee tämän liikkeen niin nopeasti, ettei maalivahti ehdi sijoittumaan kunnolla.

Vaikka mittaa varressa on vain 174-senttiä, 29 prosenttia maaleista on syntynyt maalin edustalta.

– Joitakin tilanteita harjoittelemme säännöllisesti ja se varmasti auttaa. Hän on fyysisesti rohkea pelaaja: hän uskaltaa mennä ahtaisiin väleihin ja se on pienelle pelaajalle ehdottomasti hyvä asia, Pennanen pohtii ja jatkaa:

– Hänessä on paljon samaa, kuin mitä on Sakari Mannisessa. Uskon, että Mannisen esimerkki aikoinaan HPK:ssa, kun samaan aikaan oli täällä, on auttanut Innalaa.

Kun on pienikokoinen pelaaja, silloin joutuu miettimään erilaisia keinoja pärjätäkseen kaksinkamppailutilanteissa.

Innalan suurin vahvuus on luistelu.

Hän on loistava käyttämään terää, jonka kautta Innalalla on hyvä liuku. Vahvan terän käytön ansiosta hän pystyy myös kääntymään hyvin. Terän käytön lisäksi Innalalla on hyvä peliasento ja sitä kautta mainio tasapaino.

– Jos jääkiekkoluistelusta puhutaan, niin ollaan aika lähellä täydellistä. Hänen menemisensä on terävää, nopeusfrekvenssi on hänellä kova, Pennanen kehuu.

Luistelutaidon lisäksi Innala pystyy havainnoimaan laadukkaasti ympäristöään ja siten päättämään, missä kulmassa menee kamppailemaan ja miten ottaa vastustajan taklauksen vastaan.

Mallikkaan pelinluvun ansiosta Innala on myös yleensä maalin edustalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Pelaajana hän on pirun nopeustaitava ja pelinopea pelaaja. Loistava pelinopeus on varmaan hänen isoin vahvuutensa, mikä tekee hänestä erittäin hyvän pelaajan. Tällä hetkellä hän on erittäin jaksava pelaaja; hän on tehnyt viime kesän aikana paljon töitä kestävyyden kanssa ja se on tehnyt hänestä hyvin jaksavan pelaajan, Pennanen ruotii.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Kasvanut henkisesti ja miehistynyt fyysisesti

Pennanen saapui HPK:n päävalmentajaksi kaudeksi 2016-17. Hänen vanavedessään seuraan saapui myös Timo Turunen, joka on vastannut HPK:n fysiikkavalmennuksesta.

Innala nousi samalla kaudella HPK:n liigamiehistöön ja pelasi 29 ottelua, joissa syntyi viisi tehopistettä.

– Hän oli täysi raakile siinä vaiheessa. Hän on suhtautunut intohimoisesti itsensä ja fysiikan kehittämiseen. Hän on kesäisin käyttänyt henkilökohtaista valmentajaa. Hän on valmis ajattelemaan toisella tavalla ja harrastaa muun muassa hiihtoa, Turunen kertoo MTV Urheilulle.

Tullessaan liigamiehistöön Innala oli jo pelinopea pelaaja, mutta vuosien varrella hän on miehistynyt henkisesti ja fyysisesti, jonka takia hänen vahvuudet ovat vain vahvistuneet tulokaskaudesta.

Samalla arjentoiminta on mennyt ammattimaisempaan suuntaan.

– Kävimme Jeren kanssa viime keväänä keskustelua ammattimaisuudesta ja harjoittelemisesta. Meidän kulttuurimme on vienyt Jereä eteenpäin ja Jere on itse itseään kantanut, Pennanen kertoo.

HPK:ssa harjoitellaan fysiikkaa monipuolisesti, eikä keskitytä pelkästään voimaan tai kestävyyteen.

Pallokerhossa tehdään paljon palauttavia ja kehoa huoltavia harjoituksia ja seurassa on painotettu levon merkitystä. Innala on tästä kaikesta hyvä esimerkki.

Turusen sanojen mukaan Innala on kehittynyt kokonaisvaltaisesti fysiikkapuolella.

– Hän ymmärtää peruskestävyyden merkityksen kaikessa kehittymisessä – se on se kivijalka, jonka päälle voi kehittää muita voimaominaisuuksia. Minulla on se kuva, että hän ymmärtää, mistä luistelun voimantuotto tulee: se ei ole voima tai nopeus, vaan myös tekniikka ja kehon liikkuvuus. Senhän näkee, miten taitava hän on luistimien kanssa ja pystyy tuottamaan voimaa hyvin, Turunen pohtii ja jatkaa:

– Hän on kokonaisvaltaisesti hyvä paketti. Hän on pieni kaveri, jolla on hyvät voimaominaisuudet ja hänellä on peruskestävyyttä hyvin alla.

HPK:ssa tehdään pelaajille myös ruoka-analyysejä sekä tarjotaan univalmennusta.

Turunen toteaa, että kun kuormitus on kovimmillaan, pelaajat eivät oikein tahdo yleensä syödä riittävästi.

Esimerkiksi Innalan kohdalla tavoitteena onkin ollut saada ruokailurytmi oikeanlaiseksi – saada se sellaiseksi, että ravintoa tulee riittävästi koko päivän ja on laadultaan laadukasta.

HPK mittaa myös pelaajiensa palautumista ja kuormitusta. Turunen kertoo, että Innalaa saa harvoin kiinni siitä, ettei hän tekisi kaikkea kunnolla ja riittävästi.

– Hän on ajoissa hallilla ja tekee aerobiset ja huoltavat harjoitteet hyvin. Hän on jäälläkin hyväluonteinen kaveri, enkä muista, että kukaan meistä valmentajista olisi jäällä joutunut häntä patistelemaan, Turunen kertoo.

(​​​​​​​Juttu jatkuu kuvan alla)

Kehityskohteita

Innala ei mahtunut juniorivuosinaan kilpajoukkueisiin ja pelasi käytännössä ensimmäistä kertaa kilpajoukkueessa, kun hän nousi HPK:n A-nuoriin kaudella 2015-16. Innalaa ei ole myöskään varattu NHL:ään.

Vaikka hänen kehityksensä on ollut hurjaa, löytyy edelleen kehityskohteita. Innala tarvitsee hyökkäyspeliinsä lisää suoraviivaisuutta, johon liittyy myös yhteistyö muiden pelaajien kanssa.

Puolustuspelaamisessa Innala on mennyt hurjasti eteenpäin, mutta vielä on varaa parantaa.

– Tiettyihin hetkiin tarvitaan malttia, mutta nyt puhutaan SM-liigatasolle enää pienistä asioista, Pennanen selventää.

Edellä mainitut asiat ovat myös kansainvälisiä pelejä ajatellen Innalan tärkeimpiä kehityskohtia. Kun hän menee seuraavalle tasolle, peli tulee kertomaan hänestä lisää.

– Peli tuo vaatimustason pelaajille ja kun pelaajat menevät uudelle tasolle, vaatimustasot nousevat ja se taas mittaa pelaajaa. Jos hän saa omat vahvuutensa näkyviin – pelinopeuden ja nopeustaitavuuden – se on mielestäni siitä enemmän kiinni, eikä siitä, miten hänen heikkoutensa kehittyvät, Pennanen painottaa.

– Enkä näe mitään syytä sille, mikseivät ne tulisi näkyviin, hän jatkaa.

Kaiken kaikkiaan tämä kausi on ollut todellinen läpimurtokausi Innalalle.

Pennanen muistuttaa, että Innala pelasi jo alkukaudesta samalla tasolla kuin tällä hetkellä ja loi paljon maalipaikkoja.

– Hän ei vain silloin saanut paikoistaan sisään. Kuinka paljon hänellä olisikaan pisteitä, jos olisi ollut tehokas jo alkukaudesta, Pennanen heittää.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja