Onko tässä sinun matkakorttisi? Tällaista roinaa ihmiset pudottelevat viemäriin

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon hyllyllä esitellään erikoisimpia viemäriin pudonneita esineitä. Katso videolta, millaista hajuvettä viemäristä on löytynyt!

Tampereen seudun matkakortilla ei ajeta enää koskaan. Takki jäi ikuisiksi ajoiksi narikkaan – ehkä.

Näin siksi, että sekä matkakortti että narikkalappu lepäävät nyt Viikinmäen jätevedenpuhdistamon hyllyllä, jolla esitellään erikoisimpia viemäriin pudonneita esineitä. On lusikka, actionfiguureja, suti, veitsiä, golf-palloja. Joku on onnistunut kadottamaan viemäriin vessan hanan.

Aamulla jätevedenpuhdistuslaitokseen tulee vain vähän vettä. Runsaampi vedentulo alkaa yleensä yhdeksän jälkeen aamulla, kun kansalaisten suihkussakäynti ja aamupesut alkavat. Laitoksessa puhdistetaan myös sadevettä suoraan kadulta.

Viemäreihin ei suinkaan päädy pelkkää vettä: puhdistamon liukuhihnalle on tupsahtanut toimivia kuumemittareita ja seteleitä, siis käypää valuuttaa. Ja yksi muistitikkukin. 

Sen sisältöä ei ole tarkisteltu.

Hauskat esineet eivät edusta enemmistöä 

Jäteveteen joutunutta materiaa kutsutaan välppeeksi. Se käsittää kaikenlaista vessapaperista ja ruoantähteistä muistitikkuihin ja golf-palloihin.

Erikoisia esineitä on Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa kerätty vuosien varrella. Enää tavaraa ei kerätä, koska hihnan viereen ei pääse.

– Leluja ja värikkäämpiä on hyllyllä paljon, sellaisia, jotka ovat kaikkein hauskimpia. Ne eivät edusta enemmistöä jätteestä, mitä viemäristä tulee. Yleensä jätevedenpuhdistamoilla on tällainen esittelyhylly, Esa Mäkelä, prosessimies HSY:ltä, kuvaa.

Vaikka tietäisi lapsen juuri huuhtoneen lempiautonsa alas vessasta, sitä ei saa takaisin.

– Meillä ei ole resursseja väijyä hihnalla, koska se sieltä pullahtaa, vai pullahtaako. Se voi jäädä myös matkalle, ympäristöasiantuntija Aninka Urho kuvaa.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle soitellaan varsinkin vihkisormuksista, joita putoaa pönttöön vahingossa. Sormusta ei kuitenkaan voi saada takaisin, sillä se on kolikkorahan tapaan liian pieni ja painava, ja jää luultavasti matkalle.

– Yleensä neuvotaan katsomaan oma hajulukko tai tontin liitoskaivo. Sormus voi jäädä sinne. Sen pidemmältä sormusta tuskin enää löytyy, Aninka sanoo.

– Jätevesitunneleita on kilometrejä. Tässä on taloja yläpuolella, siinä asuvilla on niin sanottu suora putki tähän. Tavaroiden palauttaminen tosin olisi vaikeaa, kuvaa Mäkelä.

Ainoastaan omistajan nimen sisältävä esine voisi periaatteessa palautua kotiin. Näitäkin on nähty: viemäriin putoilee bonuskortteja, ajokortteja ja muita henkilöllisyyspapereita. Tulipa kerran kiinalainen henkilökorttikin.

– Päätyiköhän se koskaan omistajalleen takaisin? Aninka miettii.

Katso myös: Näin roina kerätään pois vedestä!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja