Onko tässä järkeä? Kansojen liigan mestari ratkeaa, mutta EM-kisapaikkaa sille ei heru

Portugali on jo selvittänyt tiensä jalkapallon Kansojen liigan finaaliin, mutta EM-kisapaikkaa se ei vielä saa, vaikka voittaisi sunnuntaina Portossa pelattavan huipennuksen. 

Kansojen liigan pelisysteemi ja sen kautta jaettavien EM-kisapaikkojen ratkeaminen ovat hämmästyttäneet siitä lähtien, kun turnaus esiteltiin. 

Onkin paikallaan avata turnauksen taustoja ennen kuin kilpailun mestari ratkeaa sunnuntaina. Finaalissa pelaavat Portugali ja torstaisen Hollanti-Englanti-välierän voittaja. Sveitsi kohtaa häviävän pronssipelissä. 

Loppuottelussa on panoksena mestaruuspokaali, minkä lisäksi kärkinelikolle jaetaan palkintorahaa. Voittaja saa 10,5 miljoonaa euroa, finaalin häviäjä yhdeksän, kolmanneksi tullut kahdeksan ja neljänneksi jäänyt maa seitsemän miljoonaa euroa. 

EM-kisapaikkoja ei kuitenkaan jaeta vielä tässä vaiheessa. Niistä maat pelaavat ensin perinteisissä EM-karsinnoissa, jotka ovat jo käynnissä. Jokaisen kymmenen lohkon kaksi parasta etenee suoraan EM-turnaukseen

Normaalin reitin lisäksi neljä maata saa vielä kisapaikan Kansojen liigan pudotuspeleistä, jotka käydään maaliskuussa 2020. Myös Suomi on lunastanut paikkansa näihin otteluihin.  

Tällä hetkellä pudotuspelijoukkueet ovat seuraavat:
A-liiga: Sveitsi, Portugali, Hollanti, Englanti
B-liiga: Bosnia ja Hertsegovina, Ukraina, Tanska, Ruotsi
C-liiga: Skotlanti, Norja, Serbia, Suomi
D-liiga: Georgia, Pohjois-Makedonia, Kosovo, Valko-Venäjä

Tähän listaan tulee kuitenkin hyvin todennäköisesti muutoksia, sillä jos joku näistä maista nappaa kisapaikan jo karsinnoissa, sen ei tarvitse enää osallistua Kansojen liigan pudotuspeleihin.

Esimerkiksi Huuhkajien mahdollinen playoff-vastustaja saattaa olla joku kolmikosta Skotlanti-Norja-Serbia, mutta vastukseksi saattaa nousta myös joku rankingissa heti Suomen takana olevista Bulgariasta, Israelista tai Unkarista. 

Kansojen liigan pudotuspelien välierät ovat kaksiosaiset ja finaali yksiosainen. Jokaisen liigan rankingykkönen kohtaa nelosen, kakkonen kolmosen. Finaalien isäntäjoukkueet arvotaan marraskuussa 2019. 


Lue myös:

    Uusimmat