"Onko tämä enää jääkiekkoa lainkaan?" – kovaluinen SM-liigapelaaja lyttää rajummat pelikieltokäytännöt, ansionmenetykset kirpaisevat

8:17
Kovasta pelistä tunnettu Antti Tyrväinen kyseenalaistaa Liigan päätöksen kiristää rangaistuksia: "Fyysisyys on aina kuulunut jääkiekkoon."

Pelicansin Antti Tyrväinen kritisoi kovin sanoin SM-liigan koventuneita pelikieltokäytäntöjä. Hän on pettynyt tapaan, jolla SM-liiga kuunteli pelaajia päätöstä tehtäessä – tai jätti kuuntelematta.

SM-liiga teki joululuun puolessavälissä kovan linjanvedon, kun se ilmoitti, että päähän kohdistuvista ottelurangaistuksen arvoisista taklauksista langetetaan automaattisesti vähintään viiden ottelun pelikielto. Enintään rangaistuksia voi antaa peräti 60 ottelua tai yhdeksän kuukautta.

Muutos on aiheuttanut kovaa kuhinaa pelaajien keskuudessa. Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela antoi kovaa kritiikkiä SM-liigan johdolle, joka ei kuunnellut pelaajia päätöstä tehdessään.

Pelicansin Antti Tyrväinen on tunnettu fyysisenä pelaajana, jonka pelissä taklaukset ovat isossa osassa. Hän on tyrmistynyt päätöksestä ja tavasta, jolla se tehtiin.

– Aika iso linjaus tehtiin yhden kokouksen jälkeen. Tällaisista asioista pitäisi puhua laajemmallakin porukalla, Tyrväinen sanoi MTV Urheilulle.

Isoja ansionmenetyksiä

Uusi rangaistuskäytäntö tuli ensimmäistä kertaa käytäntöön, kun SaiPan Tomas Zaborsky sai kuuden ottelun pelikiellon.

Pitkät pelikiellot tuntuvat pelaajien kukkarossa, sillä pelikiellon ajalta ei makseta palkkaa. Eivätkä kaikki liigapelaajat ole suinkaan äveriäitä. SM-liigan pelaajien mediaanipalkka on 53 000 euroa, mikä tarkoittaa, että puolet pelaajista tienaa sitä vähemmän.

– Ne ovat isoja rahoja pelaajille, joilla monella on perhettä elätettävänä. Eivät kaikki ole yksineläjiä.

– Suomessa ei pyöri niin isoja rahoja kuin ulkomailla, Tyrväinen muistutti.

"Vahinkoja voi sattua"

Tyrväinen on sitä mieltä, että päähän kohdistuneista taklauksista pitää keskustella, ja ne täytyy ottaa vakavasti. Hyökkääjä muistuttaa kuitenkin, että jääkiekko on kontaktilaji, johon kuuluvat välillä kovatkin taklaukset.

– Kaikki pelaajat kunnioittavat jäällä toisiaan, eikä kukaan taklaa toista tahallaan päähän. Kaikki tietävät, että kun menee jäälle, vahinkoja voi sattua.

Tyrväinen myöntää, että rangaistuskäytännön koventaminen vaikuttaa siihen, miten peliin pitää lähestyä.

– Tykkään itsekin taklata ja pelata kovaa. Kyllä taklaukset varmasti vähenevät. Voidaan keskustella, että onko tämä kohta enää jääkiekkoa lainkaan.

Saarela saa kehut

Tyrväinen kehuu pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Saarelaa, joka informoi pelaajia välittömästi SM-liigan päätöksen jälkeen.

– Saarelalta tuli viestiä, että asia ei jää tähän. Tarkasti en tiedä, että miten nyt asiat etenevät, mutta kyllä näin isoista asioista pitäisi keskustella laajemmin.   

10:24
MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen ja HIFK:n urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen keskustelivat päähän kohdistuneiden taklausten rangaistuksista MTV3:n Uutisaamussa keskiviikkona. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja