SM-liigan kiristyneet rangaistukset jakavat kiekkoväen kahtia – tuohtunut pelaajayhdistys pitää päätöstä kohtuuttomana: "Hallitus unohti aivan totaalisesti koko pelaajiston"

Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen myöntää, että kohua herättäneen päätöksen jälkeen on kuulunut palautetta.

– Aika paljon on näkynyt polemiikkia asiasta. Palautetta on myös kuulunut pelaajayhdistykseltä ja kentältä. Toki, jos jälkeenpäin ajattelee Liigan hallitukseen kohdistunutta kritiikkiä, myönnän, että päätös tehtiin nopeasti. Toisaalta me hallituksena koemme olevamme vastuussa SM-liiga Oy:nä pelaajien turvallisuudesta ja sarjan elinvoimaisuudesta. Päädyimme tekemään nopean päätöksen, jonka kuitenkin totesimme välttämättömäksi, Hiltunen sanoo MTV Urheilulle.

Päähän kohdistuvat taklaukset ovat kausittain pintaan nouseva aihe. Tavallisesti keskustelu herää hetkeksi syksyllä, jonka jälkeen muutamien tapausten jälkeen puheenvuorot vaientuvat. Hiltunen näkeekin kuvion toisteisuuden pitkältä ajanjaksolta yhtenä syynä päätökseen.

– Tämä (päätös) on pitkän prosessin tulos, eikä vain muutaman hetken seurausta.

Hiltunen myöntää, että taklauskeskustelun railakas mediahuomio vaikutti osaltaan reagoinnin nopeuteen.

– Varmaan se osaltaan vaikutti tilanteeseen, mutta kyllä tämä on kokonaisuuden summa. Seuraamme säännöllisesti tilastoja loukkaantumisista ja annetuista rangaistuksista. Olemme huomanneet, etteivät ne (rumat taklaukset) ole vähentyneet siinä määrin kuin halusimme.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela tuohtui Liigan päätöksestä kiristää rangaistuksia:"Käsittämätön päätös" 7:38
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan haastattelu kokonaisuudessaan.

Pelaajayhdistys ja osa SM-liigan pelaajista on ilmaissut selkeäsanaisesti tyytymättömyytensä päätökseenPelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on tuohtunut erityisesti Liigan hallituksen tavasta tehdä näin merkittävä päätös.  

– Tämä on sinänsä aivan käsittämätön päätös, sillä meillä on ollut jo monta vuotta käytäntö SM-liigan kanssa, että jos ja kun kurinpitolinjaan tullaan tekemään muutoksia - yleensä ne ovat olleet kovennuksia - niistä keskustellaan kohteliaasti pelaajayhdistyksen kanssa. Tämän jälkeen on päästy jonkintyyppisiin ratkaisuihin, Saarela sanoo MTV Urheilulle.

– Tällä kertaa SM-liigan hallitus unohti aivan totaalisesti koko pelaajiston, eikä ollut pelaajayhdistykseen yhteydessä. Toki SM-liiga ohitti myös kaikki nämä muut tahot, jotka olisivat olleet oikeutettuja puhumaan, kuten seurat, tuomarit ja kurinpito.

Pelaajayhdistyksen ja Liigan välillä on kevääseen asti voimassa oleva sopimus. Saarela ei ota vielä kantaa, piileekö Liigan hallituksen kiristetyssä sanktioinnissa mahdollinen sopimusrikkomus.

– Olen ollut 20 vuotta pelaajayhdistyksen toiminnassa mukana, ja tämä on mielestäni täysin poikkeuksellinen tapa hoitaa näitä asioita. Sikäli se on harmi, koska näistä varmasti jää tietyntyyppisiä säröjä, mutta asioista pitää pystyä jatkossakin sopimaan ja neuvottelemaan.  

– Yksikään pelaaja ei vastusta sitä, että rangaistaan niitä, jotka syyllistyvät kentällä törkeisiin tekoihin tai aiheuttavat tahallisesti toiselle loukkaantumisvaaroja. Pelaaja hyväksyvät, että siitä tulee kovatkin sanktiot. Nyt jos päähän kohdistuva taklaus olisi kuinka tahaton, jos siitä tulee ottelurangaistus, se tietää vähintään viiden ottelun pelikieltoa. Se on mielestäni täysin kohtuutonta, Saarela alleviivaa.

Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kiristyneistä rangaistuksista:"Tämä on pitkän prosessin tulos, eikä vain muutaman hetken seurausta" 7:30
Liigan hallituksen puheenjohtajan Heikki Hiltusen haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat