Ethän ole unohtanut tätä tärkeää asiakirjaa? Kannattaisi hoitaa kuntoon: "Henkivakuutuksen ohella ainoa tapa..."

Mitä testamentin tekeminen maksaa ja entäs jos testamentti palaa tulipalossa? Asiantuntija vastaa kysymyksiin suorassa lähetyksessä 2:07
KATSO MYÖS. Mitä testamentin tekeminen maksaa ja entäs jos testamentti palaa tulipalossa? Asiantuntija vastaa kysymyksiin.

Vain harva suomalainen on tehnyt testamentin, selviää Danske Bankin kyselytutkimuksesta.

Danske Bankin kesäkuussa teettämä kyselytutkimus paljastaa, että vain 15 prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin. Avoliitossa olevista testamentin on tehnyt kahdeksan prosenttia, uusperheissä asuvista puolestaan kymmenen prosenttia. Kyselyyn osallistui yli 1500 täysi-ikäistä suomalaista.

Testamentin tekoa kannattaa tosissaan miettiä etenkin silloin, kun oma tilanne eroaa perinteisesta ydinperhemallista. Mutta miksi?

– Avoliitossa testamentti on henkivakuutuksen ohella ainoa tapa turvata avopuolison asema, koska lain mukaan puoliso ei saa kumppaniltaan mitään. Myös monimuotoisten perheiden ja uusperheellisten kannattaa miettiä testamentin määräykset erityisen tarkkaan, sillä vanhat lakimme eivät ota huomioon perinteisestä ydinperhemallista poikkeavia tilanteita, selittää Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen  tiedotteessa.

Hyvä on muistaa esimerkiksi, ettei aviopuoliso peri puolisoaan ilman testamenttia, jos perittävällä on lapsia, eikä avoleski saa lesken asumisoikeutta kotiin. Serkut eivät nykyisin enää voi periä. Jos perillisiä eikä testamenttia ole, omaisuus menee valtiolle.

Vaikkei omaisikaan valtavaa varallisuutta, testamentti on hyvä tehdä. Testamentilla ehkäistään turhia perintöriitoja, joita voi syntyä myös rahallisesti vähemmän arvokkaista, mutta tunnearvoltaan suuremmista tavaroista. Olemme aiemmin kertoneet, että Suomessa käräjillä käsitellään vuosittain reilusti yli tuhat perintöriitaa.

Testamenttia ei tarvita siinä tapauksessa, että sinulla on rintaperillisiä ja haluat heidän perivän sinut, kertoo Suomi.fi.

Mikä testamentti on ja miten se tehdään?

Testamentilla määrätään, miten omaisuutesi jaetaan kuolemasi jälkeen. Testamentti on määrämuotoinen juridinen asiakirja, mikä tarkoittaa, että se tulee tehdä laissa säädetyssä muodossa. Danske Bankin tiedotteessa kerrotaan, että testamentin on oltava kirjallisesti tehty, ja sen tulee olla testamentin tekijän sekä kahden esteettömän todistajan yhtä aikaa allekirjoittama.

Koska testamentin muotovaatimukset ovat tiukat, sen tekoon voi olla syytä käyttää ammattilaisten apua. Testamentin voi tehdä esimerkiksi lakitoimistossa.

Katso videolta: Onko Suomen perintövero ankara Ruotsiin verrattuna?

Onko Suomen perintövero ankara Ruotsiin verrattuna? Asiantuntija antaa myös vinkit siihen, kuinka perintöverolla pystyy säästämään 5:36
Asiantuntija antaa vinkit siihen, kuinka perintöverolla pystyy säästämään.

Lue myös:

    Uusimmat