Onko kotonasi sähköiskun antavia jouluvaloja? Tarkasta täältä ja palauta kauppaan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes pyytää kuluttajia tarkistamaan aikaisemmin ostamiensa jouluvalojen turvallisuuden ennen niiden käyttöä. Viime vuonna kauppoihin jäi palauttamatta lähes 1 900 jouluvaloa, jotka oli määrätty kerättäväksi pois niiden vaarallisuuden vuoksi.

Tukes löysi viime talvena markkinoilta neljä niin vaarallista jouluvaloa, että valoja myyneitä yrityksiä vaadittiin keräämään tuotteet pois kuluttajilta. Myydyistä 2 000 jouluvalosta vain noin 100 palautettiin kauppoihin.

Nämä valot täytyy palauttaa

Lumipallo 40 Ledin valosarja, malli: 224282. Led-sarjan laturista voi saada sähköiskun.

SANS lamppusarja, malli: Art No 142346. Sähköiskun vaara, pöytävalaisimen alaosassa verkkojännitteet ovat kosketeltavissa.

Karkkikauppa LED valoilla, liitäntälaite YH-GS-0600. Latauslaitteesta voi saada sähköiskun.

LED-kirja 29x23cm/Yuhai Electronic, malli YHGD-0450350. Tuotteen muuntajan eristys on puutteellinen, vikatilassa muuntajasta voi saada sähköiskun.

Oikeus palauttaa myyjälle

Tukesin mukaan kuluttajalla on oikeus palauttaa vaarallinen jouluvalo myyjälle ja vaihdossa saa rahat takaisin. Tänä talvena Tukes julkaisee valvonnassaan löytämiä vaarallisia jouluvaloja markkinavalvontarekisterissä sitä mukaa, kun tapauksia tulee.

Yli 30 valoa testattu viime talvena

Tukes testautti viime talvena yhteensä 31 jouluvaloa. Niistä neljä läpäisi turvallisuustestit täysin moitteetta, 13 sai pieniä huomautuksia, toimituskieltoja annettiin kaksi, myyntikieltoja kahdeksan ja palautusmenettelypäätöksiä annettiin neljä. Vaaralliseksi osoittautuneet jouluvalot ja muut myynnistä vedetyt tuotteet löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Juttu päivitetty kuvin 4.11.2013 kello 12.35.

Lue lisää:

MTV Koti:

Kuvat: Tukes

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja