Onko kirvely pian historiaa? Tutkijat kehittävät uutta rokotetta yleiseen naistenvaivaan

Pitäisikö naisen tutkia omaa alapäätään peilillä ja onko se ylipäätään tarpeen? Gynekologi:"Kyllä naistenkin pitäisi ihailla itseään" 1:10
Videolla gynekologi kertoo, miksi naisten kannattaisi tutustua omaan alapäähänsä.

Puolet naisista kokee vähintään kerran elämässään kipua, kirvelyä ja tihentynyttä virtsaamistarvetta aiheuttavan tulehduksen. Yhdysvalloissa on kehitteillä lupaava rokote, jolla voitaisiin estää virtsatieinfektiot.

Virtsatietulehdukset ovat yksi tavallisimmista infektioista, joiden vuoksi ihminen hakeutuu lääkärin vastaanotolle. Tärkeimmät virtsatietulehdukset ovat virtsarakkotulehdus, munuaisallastulehdus sekä virtsaputkitulehdus.

Virtarakkotulehdukset ovat Suomessa toiseksi yleisimpiä infektioita hengitystieinfektioiden jälkeen, kertoo Terveyskirjasto. Erityisesti vaivasta kärsivät naiset, joilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä. Tavallisesti tulehduksen aiheuttaa suolistoperäinen bakteeri E. coli, joka pääsee nousemaan virtsarakkoon.

Duken yliopiston tutkijat ovat löytäneet rokotusmenetelmän, joka voisi opettaa elimistöä taistelemaan tehokkaammin E. coli -bakteereja vastaan. Toiveena on, että rokote paitsi hävittäisi virtsarakkoon infektion jälkeen jääneet bakteerit, myös ehkäisisi uusia infektioita.

Samalla rokote auttaisi vähentämään antibioottien käyttöä. Liiallinen antibioottien käyttö on maailmanlaajuinen terveysongelma, joka uhkaa tehdä taudinaiheuttajista immuuneja olemassa oleville lääkkeille. Tällöin jopa pienet vammat ja yleiset tulehdukset voisivat muuttua hengenvaarallisiksi.

Rokote suoraan virtsarakkoon

Aiemmat yritykset kehittää rokotetta virtsatieinfektiota vastaan eivät ole onnistuneet täysin, sillä virtsarakkoon on jäänyt bakteereita. Jäljelle jääneet bakteerit voivat aiheuttaa uuden tulehduksen ja kierteen, joka johtaa toistuviin infektioihin sekä vähentää virtsarakon varastointikapasiteettia, tutkijat kertovat ABC7 -uutiskanavan mukaan.

Uusi rokote poikkeaa aiemmista siinä, että se on ruiskutettu suoraan virtsarakkoon. Menetelmän tarkoituksena on parantaa elimen taisteluvalmiutta hyökkääviä bakteereja vastaan. Rokote sisältää vaikuttavan aineen lisäksi tehosteainetta, joka lisää bakteereita puhdistavien solujen määrää.

Hiirikokeiden perusteella suoraan virtsarakkoon annettu rokote eliminoi ja torjuu paremmin E. coli -bakteereita kuin perinteinen lihakseen pistetty rokote.

Rokote saatavilla jo muutamassa vuodessa?

Rokotteen sisältämien yksittäisten ainesosien on jo aiemmin todettu olevan turvallisia ihmisille, minkä vuoksi tutkijat uskovat, että kliiniset tutkimukset havaintojen vahvistamiseksi voidaan tehdä suhteellisen nopeasti.

Rokote olisi mahdollisesti saatavilla jo muutaman vuoden kuluttua. Tutkijat esittelivät löydöksiään Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä maaliskuussa.

Onko intiimialueen karvoitusta järkevä sheivata? Gynekologi kertoo, mikä merkitys häpykarvoituksella on.


Saako intiimialueen karvoitusta sheivata? Gynekologi vastaa: ”ei se ihan kiellettyä ole” 1:24

Lue myös:

    Uusimmat