Altistaako kylmässä istuminen, auttaako karpalomehu? Lääkärit vastaavat yleisiin luuloihin virtsatietulehduksesta

Virtsatietulehdus on yksi tavallisimmista infektioista, joiden vuoksi lääkärin vastaanotolle hakeudutaan. Vaiva on yleinen varsinkin naisilla.

Virtsatietulehduksen oireista, tarttumisesta ja hoidosta liikkuu monenlaista tietoa. Moni ottaa antibioottien sijaan reilulla kädellä karpalomehua, mutta onko sen litkimisestä mitään hyötyä?

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, osaston ylilääkäri Tomi Mikkola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä ja urologian erikoislääkäri Pekka Kinnala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta vastasivat tavallisiin väittämiin virtsatietulehduksesta.

”Virtsatietulehdus aiheuttaa aina kirvelyä.”

Mikkola: Ei välttämättä. Kirvely on vain yksi virtsatietulehduksen oire. Toisilla tulehdus ilmenee kipuna tai tihentyneenä virtsaamisen tarpeena. Oirekuva on hyvin laaja. Virtsatietulehdus voi olla myös täysin oireeton.

Kinnala: Virtsatietulehdus ei aina aiheuta kirvelyä.

”Pissalla käyminen seksin jälkeen auttaa ehkäisemään virtsatietulehdusta.”

Mikkola: Yhdynnän aikana voi bakteereita kulkeutua virtsaputkeen ja tyhjennys ikään kuin huuhtoo ne pois. Tästä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta kokemusperäisen tiedon perusteella näin usein kehotetaan tekemään.

Kinnala: Ei ole tutkimusnäyttöä, että tästä olisi hyötyä.                   

”Virtsatietulehdusta voi hoitaa niin sanotuin kotikonstein eli esimerkiksi juomalla karpalomehua tai syömällä C-vitamiinia.”

Mikkola: Karpalomehun tai puolukkamehun juominen saattaa vähentää virtsatietulehduksen uusiutumista. C-vitamiinin tehosta ei ole tutkimusnäyttöä. Se kyllä happamoittaa virtsaa ja estää bakteerien kasvua. Happamat juomat voivat vaikuttaa.

Kinnala: Näistä ei ole mitään haittaa. Jonkun verran on tutkittu karpalomehua sekä puolukkamehua ja todettu, että ne ehkäisevät jonkin verran tulehduksen uusimista. Pääsääntöisesti nämä ovat sellaisia konsteja, joita voi kokeilla, mutta joista ei ole vakuuttavaa lääketieteellistä näyttöä. Jos potilaalla virtsatietulehdus uusiutuu herkästi, joskus voidaan neuvoa käyttämään karpalo- ja puolukkamehua, mutta tutkimusnäyttö niiden tehosta on aika vähäinen. Toisaalta osa potilaista hyötyy tästä ja tulehduksia voi ehkäistä juomalla paljon nestettä.

”Kylmässä istuminen altistaa virtsatietulehdukselle.”

Mikkola: Tämä menee samaan sarjaan kotikonstien kanssa eli ei ole tieteellistä näyttöä, vaan kyseessä on kokemukseen perustuva tieto. Kylmettyminen voi aiheuttaa saman tyyppisiä oireita, mutta siitä ei ole näyttöä, että aiheuttaako kylmettyminen virtsatietulehdusta.

Kinnala: Tästäkään ei ole vahvaa tutkimusnäyttöä. Moni on kuitenkin käytännössä huomannut, että se vaikuttaa ja silloin toki kylmässä istumista kannattaa välttää.

”Virtsatietulehdus voi tarttua yhdynnässä kumppanille.”

Mikkola: Pääsääntöisesti virtsatietulehdukseen on syynä oman kehon suoliperäisten bakteerien joutuminen virtsateihin. 80 prosenttia virtsatietulehduksista on näiden bakteerien aiheuttamia. Yhdynnässä bakteereja voi kulkeutua virtsateihin, mutta ne ovat silloinkin peräisin omasta kehosta.

Kinnala: Virtsatietulehdus ei tartu yhdynnässä.

”Runsas seksi altistaa virtsatietulehduksille.”

Mikkola: Pitää paikkansa. Yhdynnässä bakteereja voi siirtyä virtsateihin.

Kinnala: Yhdyntä lisää jonkin verran tulehdusriskiä ja joskus voidaan käyttää antibioottia, jos tuntuu, että yhdyntä aiheuttaa virtsatulehdusta.

”Jos virtsassa näkyy verta, se johtuu todennäköisesti virtsatietulehduksesta.”

Mikkola: Jos virtsassa on verta, pitää aina selvittää, mistä se johtuu. Nuorilla on usein kyse virtsatietulehduksista, mutta sitä ei voi sanoa varmasti ilman tutkimusta.

Kinnala: Virtsatietulehdus voi aiheuttaa sen, että virtsassa on verta. Veren tulon pitäisi silloin loppua, kun virtsatietulehdus on hoidettu.

***

Lisääkö säteilyä aiheuttava mammografia rintasyöpäriskiä? Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kommentoi aihetta Hyvää Elämää -ohjelmassa kesäkuussa 2017.


Lue myös:

    Uusimmat