Yleinen vessatapa voi johtaa kiusalliseen vaivaan – älä käy pissalla "varmuuden vuoksi"

Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Gynekologi vastaa 3:40
Vaivana vuotohäiriöt? Gynekologi kertoo, mistä ongelmat voivat johtua.

Opitut vessatavat voivat tehdä rakosta yliaktiivisen, jolloin varmuuden varalta pissaaminen muuttuukin pakoksi.

Käytkö ennen kotoa lähtöä pissalla "varmuuden vuoksi"? Varotoimenpide saattaa tuntua järkevältä idealta, mutta pitkällä tähtäimellä se heikentää pidätyskykyä ja voi johtaa virtsankarkailuun.

Sabrina Baxter varoittaa TikTok-videollaan, että pissalla käyminen ilman todellista hätää kouluttaa rakkoa hälyttämään olevansa täynnä ennenaikaisesti.

– Kehosi tottuu siihen, minkä vuoksi tavasta on vaikea päästä eroon, Baxter sanoo.

Varmuuden varalta pissaaminen siis voi johtaa siihen, että virtsaamisen tarve kasvaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Yliaktiivisen rakon ennaltaehkäisy ja hoito

Yhdysvaltalainen lääkäri Heather Jeffcoat kertoo BuzzFeedille, että TikTok-videolla kuultu väite pitää sataprosenttisesti paikkansa. Pissalla ei tulisi käydä varmuuden varalta.

– Kun virtsarakon ja lantionpohjan välinen hermostollinen yhteys ei enää toimi, lantionpohja ei supistu pidättämisen ylläpitämiseksi vaan virtsarakko supistuu tilanteessa, jossa se ei ole sopivaa, mikä voi johtaa virtsankarkailuun, Jeffcoat sanoo.

Äkillinen voimakas virtsaamisen tarve ja siihen liittyvä virtsankarkailu ilman varsinaista virtsarakon sairautta ovat oireita yliaktiivisesta virtsarakosta. Terveyskirjaston mukaan suomalaisista 18–79-vuotiaista miehistä 6 prosenttia ja naisista 9 prosenttia kärsii edellä mainituista oireista.

Yliaktiivisesta rakosta kärsivien kannattaa vahvistaa lantionpohjan lihaksiaan sekä kouluttaa herkästi virtsaamistarvetta ilmaisevaa rakkoa pidentämällä tietoisesti virtsaamisvälejä.

Sopiva virtsaamisväli

Jeffcoatin mukaan pissalla olisi hyvä käydä 2–3 tunnin välein. Yöllä pitäisi pystyä nukkumaan vähintään kuusi tuntia putkeen ennen kuin rakko herättää tarpeille. Ennen nukkumaanmenoa ei kannata juoda runsaasti nesteitä.

Jossain tapauksissa pissalla käyminen varmuuden varalta on kuitenkin järkevää – esimerkiksi ennen pitkää automatkaa, nukkumaanmenoa ja seksin jälkeen. Tärkeintä on, ettei varmuuden varalta pissaamisesta tee tapaa.

Liian pitkiä aikojakaan ei kannata pidätellä, sillä tällöin rakko saattaa venyä ja menettää parhaan tyhjentymiskykynsä. Lisäksi säännölliset pitkät pidättelyajat voivat heikentää lantionpohjan lihaksia, aiheuttaa kipua ja virtsankarkailua sekä altistaa infektioille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat