Tutkijat varoittavat: Yksi ihmiskunnan tappavimmista taudeista uhkaa tehdä paluun

Tutkijatiimi varoittaa Nature Communications -tiedelehdessä kurkkumätätapausten olleen viime vuosina nousussa ja koronaviruspandemian lisäävän esiintyvyyttä entisestään. Samalla tautia aiheuttava bakteeri uhkaa kehittää vastustuskyvyn rokotteille ja antibiooteille.

Englantilaiset ja intialaiset tutkijat varoittavat, että kurkkumätä uhkaa muuttua globaaliksi terveysuhaksi tautia aiheuttavan Corynebacterium diphtheriae -bakteerin muuntumisen vuoksi.

Bakteeri on kehittämässä vastustuskykyä useita antibiootteja vastaan ja siinä havaitut geenimuunnokset uhkaavat tulevaisuudessa tehdä rokotteen tehottomaksi.

Tiedotteessa tutkijat huomauttavat, etteivät tiedot viittaa siihen, että tällä hetkellä käytetty kurkkumätärokote olisi tehoton.

Kurkkumätä on köyhien maiden riesa

Kurkkumätä on yleisvaarallinen Corynebacterium diphtheriae- tai C. Ulcerans -bakteerin tuottaman myrkyn aiheuttama tauti, joka tarttuu hengitystie-eritteiden välityksellä pääasiassa suoran kosketuksen kautta.

Kurkkumätä on ihmiskunnan historian suurimpia tappajia, jonka merkitys alkoi vähentyä rokotusten, elintason nousun sekä väestön ravitsemustilan ja yleisen hygienian parantumisen vuoksi. Suomessa viimeisin epidemia oli 1940- ja 1950-luvulla, Terveyskirjasto kertoo.

Nykyään tautia on lähes yksinomaan maapallon köyhimmissä maissa, kuten Intiassa, Indonesiassa, Madagaskarilla ja Nepalissa.

Kurkkumätää yhä enemmän

Kurkkumätätapaukset ovat olleet viime vuosikymmeninä lisääntymään päin. Vuonna 2018 tapauksia todettiin 16 651, mikä on yli kaksi kertaa vuosina 1996–2017 havaitun keskiarvon (8105 tapausta vuodessa). Yli puolet vuoden 2018 tapauksista todettiin Intiassa.

Infektioiden määrän lisääntyminen sekä koronaviruspandemian negatiivinen vaikutus kurkkumätärokotuksiin uhkaa tehdä taudista maailmanlaajuisen terveysuhan, tutkijat varoittavat.

Taudin saaneista perusterveistä ihmisistä noin 3 prosenttia kuolee. Yleisimmät kuolinsyyt ovat tukehtuminen, hengityshalvaus ja vakava sydämen rytmihäiriö.

Rokotteiden ja lääkkeiden tehoa arvioitava säännöllisesti

Tutkimusta varten tiimi analysoi kurkkumätäpotilailta eristettyjen bakteerien perimää ja yhdistivät uuden tiedon aiempaan. Tutkijat löysivät bakteereista yhteensä 18 erilaista geenimuunnosta, joista usealla oli potentiaalisesti mahdollisuus muuttaa bakteerin tuottaman myrkyn rakennetta.

Kurkkumätärokotteet kohdistuvat juuri Corynebacterium diphtheriae -bakteerin tuottamiin myrkkyihin, joten geenimuunnokset uhkaavat tehdä rokotuksista tulevaisuudessa tehottomia.

Tutkijoiden mukaan myös antimikrobisille lääkkeille jonkinasteisen vastustuskyvyn kehittäneiden Corynebacterium diphtheriae -bakteerien määrä on lisääntynyt jokaisella vuosikymmenellä. Vuosina 2010–2019 niiden keskimääräinen lukumäärä oli lähes neljä kertaa suurempi kuin 1990-luvulla.

Tutkijat epäilevät, että vastustuskyvyn kehittymisen taustalla on monia tekijöitä, kuten muiden sairauksien hoitoon tarkoitettujen antibioottien runsasta käyttöä.

Bakteerin jatkuva muuttuminen tarkoittaa, että sen tuottamaan myrkkyyn kohdistuvia lääkkeitä on arvioitava säännöllisesti, jotta tarvittaviin toimiin voidaan ryhtyä ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat