On helvettiä elää jatkuvasti kiihottuneena – tila on silti monille pelkkä vitsin aihe: "Olisipa vaimollani tuo"

PGAD-niminen tila aiheuttaa häpeää, koska siihen suhtaudutaan usein vähätellen ja pilaillen.

"Oletpa onnekas."

"Olisipa vaimollani tuo."

Zoe Cormier listaa suoria lainauksia, joita epäonniset naiset saavat kuulla tilastaan. Vihjailu ja pilailu liittyy häiriöön, joka saa genitaalialueet toimimaan yliaktiivisesti ja johtaa siihen, että ihminen on jatkuvasti kiihottunut.

Tilasta käytetään nimeä persistent genital arousal disorder, vapaasti suomennettuna alituinen genitaalien kiihottuneisuushäiriö, eli lyhennettynä PGAD. Se on nimetty vasta vuonna 2001.

– Ajattele sitä tinnituksena jalkojesi välissä korviesi sijaan, ja kuvittele genitaalien tuntemukset kuin ääniaallot tärykalvolla: musiikki ja puhe ovat kivoja, jos haluat niitä. Mutta tarpeeton karjunta korvissa ei ole mitään muuta kuin vaiva, ja se voi tehdä hulluksi ja traumatisoida, Cormier kuvaa Vice-sivuston Tonic-osiossa.

Artikkelin aiheesta Cormier on otsikoinut ”On helvettiä elää jatkuvasti kiihottuneena”. Tilan arvioidaan vaikuttavan noin prosenttiin kaikista ihmisistä.

Oireet voivat kestää tunteja kerrallaan

Aihetta tutkineen Caroline Pukallin mukaan puolet tilasta kärsivistä potilaista kuvasi oireitaan kivuliaiksi. Oireet saattoivat kestää tunteja, herättää naisen keskellä yötä, tuhota hänen työkykynsä ja jopa estää kotoa poistumisen.

Tila aiheuttaa häpeää, koska siihen suhtaudutaan usein vähätellen ja pilaillen. Toimittajana toimiva Cormier sai Pukallin kautta 12 ihmistä kertomaan tilasta itselleen. Vain yksi vastanneista oli mies.

Yksi tilasta kärsivistä on 66-vuotias Linda. Hän on käyttänyt sata tuhatta dollaria leikkauksiin ja hoitoihin, jotta tila helpottaisi; Lindalta on poistettu esimerkiksi osa emättimen suuaukosta, ja hän on käyttänyt vahvoja kipulääkkeitä selvitäkseen tilan aiheuttamasta tuskasta. Seuraava leikkaus tulisi kustantamaan 60 000 dollaria, Cormier kuvaa.

Toisen tilasta kärsivän naisen mukaan muut olettavat, että hän haluaa ja nauttii seksistä koko ajan, vaikka totuus on aivan toinen: nainen ei edes siedä kosketusta. Cormierin mukaan termi ”kiihottua” onkin harhaanjohtava, koska tilaan ei liity halun tunnetta.

– Valitettavasti PGAD:in kanssa eläville ihmisille – (he ovat) ylivoimaisesti naisia – valitukset tarpeettomista tuntemuksista kohdataan lähes aina alentuvalla hörötyksellä ammattimaisen myötätunnon sijaan, tutkija Pukall kuvailee.

– Osa ongelmaa toki on, mihin tuntemukset sijoittuvat: tarpeeton kihelmöinti korvissa tai jaloissa otetaan vakavasti neurologisena ongelmana. Tarpeettomalle kihelmöinnille genitaaleissa myhäillään.

Vain masturbointi helpottaa oloa

Jotkut tilasta kärsivät eivät keksi muuta keinoa helpottaa oloaan kuin jatkuva masturbointi, jota he voivat Cormierin mukaan harrastaa jopa sata kertaa päivässä.

– Olemassa ei todella ole toista seksuaalilääketieteen häiriötä, joka aiheuttaa samaa vaivaa ja ahdistusta kuin tämä – se on ”mieluummin kuolisin” -tilojen numero ykkönen, kertoo seksuaalilääketieteen johtaja Irwin Goldstein sandiegolaisesta sairaalasta.

Vicen jakamassa artikkelissa tila kuitenkin aiheuttaa huvittuneisuutta – lähinnä miehissä.

– Jos erektio kestää yli neljä tuntia, kutsukaa lisää naisia, Jon Shmo vitsailee Facebookissa.

– Hmm, kun me miehet olemme kiihottuneita 24/7 ja emme ajattele muuta kuin seksiä, meitä kutsutaan vain pervoiksi ja säälittäviksi, lol, James Machiavelli heittää.

Kommentit ovatkin surullinen osoitus siitä, että alapään asiat ovat edelleen monille pelkkä vitsi, vaikka kyse olisi vakavasta asiasta.

***


2:05
 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja