Omistatko Jopon? Varo, se on varkaiden suosiossa!

Polkupyöriä varastetaan vuosi vuodelta entistä enemmän ja varastetut pyörät ovat käyneet entistä arvokkaammiksi. Jopo-ilmiö leviää varkaidenkin keskuudessa.

Vakuutusyhtiöille ilmoitettujen varastettujen pyörien määrä viime vuonna nousi räjähdysmäisesti, kerrotaan Finanssialan Keskusliitosta.

Vuonna 2012 pyörävarkauksia ilmoitettiin 11 111 kappaletta, mutta vuonna 2013 pyöriä vietiin jo yli 16 000 kappaletta.

Jopo lähtee helposti käsistä

Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläisen mukaan pyöräilyn suosion kasvu Suomessa on lisännyt myös pyörävarkauksia. Osa varkauksista selittyy "Jopo-Ilmiöllä".

– Jopo on suosittu pyörä, jolla on käytettynäkin paljon kysyntää, joten varastetun pyörän eteenpäin myynti on helppoa. Kun Jopo viedään, niin se on todennäköisesti jo seuraavana päivänä netissä jälleenmyynnissä toisella paikkakunnalla.

– Yksinkertainen Jopo ostetaan jokapäiväiseen kaupassakäyntiin ja asiointiin. Hyvin yleisestä pyörämallista ei välttämättä pidetä samanlaista huolta kuin monen tonnin alamäkipyörästä tai katusukkulasta. Pyörä kannattaa aina lukita kahdella lukolla, Pänkäläinen painottaa.

Korvaukset nousseet

Pyöräilykulttuurin nousun myötä ostetaan arvokkaampia polkupyöriä, joten vakuutusyhtiöiden maksamat keskikorvaukset ovat myös nousseet.

Keskikorvaus on vuodesta 2010 ollut noin 340 euroa, mutta viime vuonna keskikorvaus oli noussut jo 370 euroon.

Arvokkaimpia polkupyöriä puretaan osiin ja osista kasataan uusia pyöriä, joita on vaikeampi jäljittää.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat